När Heidelberg materials bryter sin sten använder de alltihop, det blir inget restmaterial såvitt jag vet.
När Nordkalk och SMA bryter sten, krossar och sorterar de fraktioner de kan sälja så blir det grus kvar som ingen vill ha utom Heidelberg Materials som nu köper det av Nordkalk. Det bevisar att gruset fungerar väl till cement.
Vilka mängder handlar det om? Jo, ofantliga mängder, Nordkalk har utlovat tiotals miljoner ton till Heidelberg Materials.
Vid SMA:s brott i Bunge finns också enorma mängder material, minst sagt ett berg med miljontals ton.
Jag vill påstå att det finns råvara ovan jord i dag som kan räcka i 15 till 20 år framåt. När den här möjligheten finns blir det helt oförsvarligt att bryta ny sten innan högarna är borta. Om de ska ligga kvar i all tid blir det bara ett bevis på ett överuttag och misshushållning med vår natur.
Det forskas intensivt i världen på andra bindemedel än cement, det är inte bara i Slite det är problem med koldioxid. Betongindustrin är duktig på att använda andra bindemedel i betong för att minska eller utesluta cementen helt.
Flera företag och några i Sverige har lyckats med det, dock dröjer det nog ett tiotal år innan de uppnår volymer.
Kalken kan mycket väl bli utfasad efter det eftersom den är så stort miljöproblem.
Sammanfattningsvis: Man kan skippa brytning av sten och använda det överskott som finns. Säkra vattnet
runt File Hajdar och Tingstäde träsk, bevara jobben och driva fabriken i åratal så näringslivet kan få sitt omättliga behov av cement från Gotland.
Att Heidelberg Materials får betala ett pris för stenen är inte en dag för tidigt. Gotland borde också få mer tillbaka för kalken än en handfull jobb som bara är smulor av det värde stenen har för andra än oss som bor här.