Det finns mer att göra för vattnet

Insändare2021-08-08 13:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grundvattennivåerna är på flera håll i landet oroväckande låga. Så ock på Gotland.
Vi kan inte påverka hur mycket det ska regna utan vi måste bli mycket bättre på att hushålla med det vi har. Rent vatten är inte någon självklarhet.


Regionen bör ha det övergripande ansvaret. Att skicka ut ett sms till oss fast boende på ön är naturligtvis bra, men hur nås turisterna? Just nu har vi en massinvasion av turister. På färjans monitor finns numera en upplysning om att det är bevattningsförbud på Gotland. Det är bra, tyvärr tror jag inte det är så många som åker till Gotland bara för att vattna!
Det måste vara mycket man kan kräva, som att alla med husbil, husvagn eller båt har gott om färskvatten med hit. Duschning och toabesök måste ransoneras. Om någon, mot förmodan, fyller sin pool med kranvatten måste det utgå skyhöga böter.
 

Det verkar sättas stor tilltro till avsaltat havsvatten som dricksvattenkälla. Hur är det då med dessa nanopartiklar av plast som inte går att sila bort när vattnet släpps ut i Östersjön, går de att sila bort när vattnet tas in i våra kranar? Östersjöns vatten känns inte direkt hälsosamt och man frågar sig i sammanhanget hur tjänligt det är att ha kor på stränderna. Vid ett besök på Bottarvestranden i Fröjel med mitt barnbarn möttes vi av stora komockor på strand och i vattenbryn. Inte mycket till bete där inte och man undrar stilla hur mycket de lämnat kvar av trift, kärrknipprot och grönkulla…
 

Om vi oroas över att Cementa inte får tillstånd att bryta sönder vår berggrund och äventyra våra vattenreservoarer har vi därmed släppt all oro för de miljöfarliga ämnen som släpps ut vid eldning av kalkugnarna? Vi kan knappast vara stolta över att förbränningen sker med plast, lösningsmedel och gamla bildäck. Enligt uppgift endast en tiondel från ön, resten importeras. Nog måste det finnas smartare sätt att ta vara på 200 000 ton bildäck per år, än att bränna upp dem! Arbetstillfällen är såklart viktiga här och nu, men vi som är vuxna måste ta vårt ansvar för natur och miljö. Det gäller livet för våra barn och barnbarn!

P.S. Alla bilturister på väg 148 kan passa på att beskåda ”den döda skogen” vid Bro! D.S.