Det finns planer för att säkra Tingstäde träsk

Svar på insändare från ”Oroliga grundvattenkämpar” den 12 januari och 26 januari 2023.

"Om en olycka skulle ske i Tingstäde träsk eller en av regionens andra vattentäkter finns en nödvattenplan för regionens abonnenter".

"Om en olycka skulle ske i Tingstäde träsk eller en av regionens andra vattentäkter finns en nödvattenplan för regionens abonnenter".

Foto: David Skoog

Insändare2023-02-03 10:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för synpunkterna.

På Gotland får cirka 60 procent av fastigheterna sitt dricksvatten från Region Gotland via allmänna anläggningar (det allmänna dricksvattenätet). 

Allmänna anläggningar ägs och drivs av Region Gotland och förvaltas och utvecklas av vatten- och avloppsavdelningen på teknikförvaltningen. 

Region Gotland tar i dag sitt råvatten från cirka 20 grundvattentäkter som står för 60 procent och två träsk samt ett kalkbrott som står för 25 procent och saltvatten som i dag står för 15 procent. 

Varje vattentäkt ska ha ett vattenskyddsområde och drygt hälften av alla Region Gotlands vattentäkter har även ett modernt vattenskydd enligt miljöbalken. 

Region Gotland jobbar hårt för att säkra vattnet långsiktigt med hänsyn till kvantitet och kvalitet. Mer information om vattenskyddsarbetet finns att läsa i regionens Vattenskyddsplan på hemsidan med VA-planen, www.gotland.se/va-plan. Mer information om föreskrifter för vattenskyddsområden, www.gotland.se/vattenskydd.

Tingstäde träsk används som en av många vattentäkter och är som alla vattentäkter viktig för det allmänna dricksvattnet. Vattenskyddsföreskrifterna reglerar särskilt att hantering av petroleumprodukter och andra kemikalier inte får ske. Om en olycka skulle ske i Tingstäde träsk eller en av regionens andra vattentäkter finns en nödvattenplan för regionens abonnenter.

Region Gotland är enig med insändarskribenten att vårt grundvatten är en livsviktig resurs och att också vattentäkterna ska skyddas. Det pågår ständigt arbete med att hitta nya vattentäkter. Detta är en stor utmaning eftersom det lätt uppstår intressekonflikt med kalkstensbrytning, lantbruket och exploateringar.

Tingstäde träsk är, precis som Europas floder, beroende av en hållbar vattenbalans. Region Gotland reglerar i dag Tingstäde träsk enligt en vattendom. 

Domen säger vilken max- och minimigräns för vattnennivån som träsket ska ha. Det är viktigt att Region Gotland inte tar ut mera vatten än det som tillföras via nederbörd. Därför kontrolleras träskens nivå kontinuerlig och olika simuleringsprogram används för att ta hänsyn till framtida klimatförändringar.