Det finns skäl till att få röker i Sverige

Varför motsätter sig A Non Smoking Generation bättre information till rökare?

Har svaret på tungan.

Har svaret på tungan.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Insändare2023-04-16 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en replik menar Helena Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation, att snus och nikotinportioner inte har någon koppling till dagens låga nivåer av dagligrökning.

Det är en anmärkningsvärd ståndpunkt. Sverige är det land i EU med lägst andel rökare. Som av en händelse råkar vi också vara det enda land i EU som har snus, och vi var först med nikotinportioner. Skillnaden mellan Sverige och övriga Europa i fråga om nikotinkonsumtion är att vi föredrar att snusa i stället för att röka. Inom EU är den tobaksrelaterade dödligheten dubbelt så stor.

Rökare borde få korrekt information om olika tobaks- och nikotinprodukters mycket varierande skadeverkningar. Frågan är varför A Non Smoking Generation inte vill det. Rökning har mycket allvarliga negativa hälsoeffekter och är en av de största orsakerna till sjukdom och förtid död. 

Detsamma kan inte sägas om vare sig snus eller nikotinportioner. Produkterna är beroendeframkallande på grund av sitt nikotininnehåll men jämfört med cigaretter är risken för negativa hälsoeffekter mycket begränsade. 

Det är just den kunskapen som i större utsträckning borde tillgängliggöras för rökare. En stor andel uppger att villigheten att byta cigaretterna mot säkrare nikotinalternativ skulle öka om de fick tydlig information. Det är bara lobbyistgrupperingar som A Non Smoking Generation som med gott samvete tycks vilja förneka rökare den kunskap som kan motivera till ett rökstopp med hjälp av säkrare nikotinalternativ.

Att unga har en högre riskbenägenhet och större vilja att utforska risker är ett faktum som samhället måste anpassa sig till. Ett sätt att hantera detta är att reducera riskbeteendet. Med en situation där få unga människor röker, men i stället använder nikotinportioner eller snus, uppstår en intressant filosofisk fråga: är detta en framgång eller ett misslyckande?

I ett större sammanhang handlar frågan om hur vi ska hantera användningen av nikotinprodukter med begränsade risker. Inga nikotinprodukter är helt riskfria, men det är viktigt att ta hänsyn till sannolikheten och risken för negativa konsekvenser som kan uppstå till följd av användningen av olika tobaks- och nikotinprodukter. Rök dödar, nikotin gör det inte.

En stor andel av befolkningen använder nikotin och så har det varit under lång tid. Det som förändrats är att allt färre dör samtidigt som användarna blir allt nöjdare med sitt bruk. Det är en framgång för användare och folkhälsan.