Det går att spola med regnvatten

När det gäller försörjning av dricksvatten och/eller spillvatten till fastigheter på Gotland sker det ”enskilt” eller ”allmänt”.

Under rätt omständigheter får man spola kröken med regnvatten.

Under rätt omständigheter får man spola kröken med regnvatten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-08-18 19:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med enskilt menas att den egna fastigheten har en grundvattenbrunn och ett eget avlopp. Om det handlar om fastigheter i ett större sammanhang är försörjningen ofta allmänt. Det är kommunerna som har ansvar för det allmänna vatten och avlopp (VA). I Gotlands fall är det Region Gotland.

Alla fastigheter som har allmänt vatten- och avlopp utgör ett kollektiv. Det innebär att alla kostnader som uppstår ska täckas av avgifter som fastighetsägarna (abonnenterna) betalar. För att kostnader ska fördelas rättvist mellan abonnenterna antar regionfullmäktig en taxa. Alla tjänstemannabeslut enligt delegation som tas utgår från denna taxa.

På Gotland har vi valt att mäta förbrukningen av dricksvatten hos varje abonnent för att ta rättvist betalt för dricksvatten och att spillvattnet tas omhand. I dag finns flera abonnenter som har enskilt dricksvatten med allmänt spillvatten, här mäter Region Gotland det enskilda dricksvatten för att ta betalt för spillvattnet.

Om din fastighet är ansluten till det allmänna vatten- och avloppsnätet ska man som fastighetsägare anmäla varje förändringen av betydelse som du utför på fastigheten. Som betydande förändring räknas till exempel; nytt badrum, inkoppling gäststuga eller omläggning av befintliga ledningar på fastigheten. Är man osäker på om förändringen behöver anmälas, så tar man kontakt med regionens vatten- och avloppsavdelning. 

Det är fullt möjligt att en fastighetsägare använder uppsamlat regnvatten till bevattning, toalettspolning, dusch, diskmaskin eller tvättmaskin. Det som krävs är helt separata rörsystem och så behövs en extra vattenmätare installeras. Det är personal från vatten- och avloppsavdelningen som godkänner att rörsystemen är helt separata, därefter beställs uppsättning av extra vattenmätare. I dagens taxa måste abonnenten betala för uppsättning av en extra vattenmätare. 

Det kan diskuteras om den abonnent som gör en miljöbesparing, som faktiskt kommer vatten- och avloppskollektivet till godo, ska betala för en extra vattenmätare? Ska kostnad för den extra vattenmätaren bekostas av abonnent eller vatten- och avloppskollektivet? En fråga som behöver utredas.