”Det går bra för ensamkommande”

I en SCB-rapport kan vi läsa att 82 procent av de ensamkommande pojkar som kom till Sverige 2015 från främst Afghanistan har jobb i dag.

Måmga arbetar nu i äldrevården, menar skribenten.

Måmga arbetar nu i äldrevården, menar skribenten.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Insändare2024-03-05 12:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland svenskfödda i samma ålder är siffran 65 procent. Bland annat äldreomsorgen klarar sitt uppdrag mycket tack vare dessa grabbar (och flickor). Men det var och är inte den massmediala bilden av de ensamkommande som i mycket kännetecknas av smutskastningar, skuldbelägganden och hat. ”Skäggbarn, fuskare” hette det. 

Hur var det möjligt att alla dessa flyktingar så snabbt kunde integreras och få jobb? En avgörande faktor var att civilsamhället ställde upp med volontärer och med gode män som satsade tid och engagemang för att hjälpa de nyanlända att integreras i samhället. Inte alltid ett problemfritt uppdrag med tanke på vad ungdomarna hade flytt ifrån och vad allt nytt de nu mött av språk, sedvänjor och frestelser i ett främmande land. Här på Gotland betydde och fortfarande betyder eldsjälar som Kerstin Blomberg, Eva Hållsten, Cecilia Herdenstam och många, många andra oerhört mycket för ett bra mottagande och fortsatt integration, inte bara för de ensamkommande men även för alla flyktingfamiljer som kom till ön vid samma tid. Med i arbetet fanns (och finns) Röda Korset, Rädda Barnen, kyrkan och andra frivilliggrupper. Regionen hjälpte till genom att skola, bibliotek och socialtjänst snabbt ställde om inför nya uppgifter.

Volontärerna anordnade språkträning, fixade läxhjälp, drog igång idrottsaktiviteter, letade praktikjobb, upplät sina bostäder, övningskörde, bistod i kontakter med myndigheter och hjälpte till och från till med ekonomin. Allt arbete gick ut på att underlätta för de ensamkommande att komma in i det svenska samhället. Många gotlänningar kan vittna om den initiativkraft och vilja de ensamkommande visat upp för att etablera sig här och göra nytta för samhället.

Det är viktigt att påminna om nu när utvecklingen går mot stängda gränser och misstro mot ”de andra”. Asylinvandring till ett minimum och försvårande regler för arbetskraftsinvandring. Och det i en situation när världen drabbas av storskaliga krig och klimatkatastrofer. Hela Europa och då även Sverige ropar efter arbetskraft eftersom födelsetalen sjunker och befolkningen blir äldre och äldre. Industrin, jordbruket och äldreomsorgen i Europa kommer att behöva miljoner nya invandrare. I Sverige kan vi lösa det med en reglerad arbetskraftsinvandring till bristyrkesområden och där de som kommer hit omfattas av kollektivavtal och sociala rättigheter.