Vårdsektorn, det sjunkande skeppet!

Vårdpersonal är inga robotar! Det ställs hela tiden högre krav, produktionen ska öka mer och vi ska springa fortare.

När skeppet har sjunkjit är det för sent.

När skeppet har sjunkjit är det för sent.

Foto: Erland Vinberg / TT

Insändare2024-05-10 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stigande pensionsålder och effektivare mediciner gör att vi kan jobba ännu mer. Denna höga arbetsbelastning gör oss själva till patienter.

Jag har jobbat 25 år inom vården, senaste 3,5 åren som röntgensjuksköterska. Vi som valt att jobba inom den här branschen gör det för att vi brinner för vårt yrke. Nattetid har vi, utöver ordinarie arbetstid, beredskap i hemmet som ofta resulterar i att vi sömndruckna får sätta oss i bilen och köra tillbaka till jobbet. Det kan handla om strokelarm eller något annat akut. I snitt jobbar svenskarna 38,9 timmar i veckan. Vi på röntgen jobbar 39,75 timmar och då är inte ens beredskapen inräknad.

Nu har Vårdförbundet satt ner foten för att värna om vår hälsa. Politikerna måste sluta blunda för verkligheten. Att minska hyrpersonal är inte lösningen på problemet. Nästkommande generation kommer ändå inte acceptera dessa arbetsvillkor.

Det sägs att vissa operationer får ställas in och om det blir värre får avdelningar eventuellt stängas på grund av Vårdförbundets övertidsblockad. Det låter helt absurt att det under den här korta tiden visat sig att sjukvården inte fungerar fullt ut om inte personalen kan jobba övertid. Det säger en hel del om hur sjukvården idag är uppbyggd.

Det politikerna skulle gjort för länge sen är att se till att vi har rimliga löner samt ge oss drägliga arbetstider så att vi kan hålla ett helt arbetsliv. Norge och Danmark ligger i snitt på 35,5 respektive 35,4 timmars arbetsvecka. Uppenbarligen fungerar lägre veckoarbetstid i andra länder, varför då inte i Sverige? Vad kostar inte alla sjukskrivningar orsakade av för hög arbetsbelastning? Alldeles för många kollegor har valt att sluta på grund av dessa arbetsvillkor.

Om politikerna får fortsätta köra sjukvården i botten kommer det om tio år vara fullt av stängda avdelningar på sjukhuset, då det inte kommer finnas personal som kan bemanna dessa. Vårdsektorn har varit ett sjunkande skepp länge och de enda som kan få upp den på rätt köl igen är de som styr. Vi har gått på knäna tillräckligt länge nu.

När ska ni som sitter på makten börja lyssna på oss på golvet? När ni snart firar midsommar får vårdpersonalen fortsätta slita tungt. Kanske har någon blivit erbjuden en viss summa för att skjuta på sin semester. Men hälsa kan inte köpas för pengar. Om personalen ska stanna och för att få personal i framtiden krävs förändringar nu!