Det ljusnar för dricksvattnet

Insändare2022-08-17 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om det är fem i tolv för mandatperioden är det glädjande att läsa att Centern och Moderaterna kommit till insikt om att vi måste lagra  sötvatten, så att vi kan behålla detta på ön och framställa dricksvatten. Må vara att insikten kommer via ett medborgarförslag.
Miljöpartiet har under hela mandatperioden försökt vinna gehör för tanken att vi måste spara vatten från höst och vinter, när det avgörande regnen faller över Gotland, till vår och sommarens allt längre torrperioder. Det har under en längre tid bedrivits forskning
inom området på Sudret. Testbädd Storsudret är ett internationellt projekt vars syfte är att tillvarata mera grundvatten i torra områden.
 

Våtmarker har också återskapats av privata entusiaster och bönderna var tidigt ute med att anlägga dammar. Det är bara Region Gotland som är sena på den bollen. Regionens politiker valde en annan väg.
Majoriteten ville hellre se ett avsaltningsverk som lösning än att satsa på naturens eget sätt att producera dricksvatten. Idén; att låta regnvattnet rinna av ön ut i havet och blanda sig med saltvattnet, för att sedan åter hämtas in och med dyra membran renas från alla tillsatser är både dyr och ger ett mineralfattigt vatten.
Saltmolekyler är små och kräver trånga membran för att avskiljas. Med på köpet åker alla andra molekyler också. Även de goda. Även sådant människokroppen behöver för att må bra. Som Calcium och Magnesium. Dessa båda mineraler kan tas som kosttillskott. Värre är det med Litium vars brist kan leda till psykisk obalans. Det finns inte att tillgå i hälsokostaffären. Som lök på laxen till detta kvalitetsmässigt dåliga vatten kommer att framställningen är dyr. Det går åt mycket energi att pressa havsvatten genom trånga membran. Notan betalas av VA- kollektivet. Det vill säga du och jag. Det är orsaken till att VA-taxan steg med tio procent vid årsskiftet.
 

Det är därför mycket glädjande att Centern och Moderaterna ”settn ljuset” och förstått att naturens sätt att framställa dricksvatten är det bästa och billigaste. Regnvatten som filtreras genom jord mineraliseras gratis och utan konstlad energi. Detta är det bästa sättet att få fram dricksvatten av god kvalitet. Dessutom regnar det fullt tillräckligt på Gotland för att täcka vårt behov av dricksvatten. Nu gäller det att utveckla metoder för att hålla kvar regnet på ön. Vi ser fram emot ett konstruktivt samarbete på området.