Svar på insändaren ”Husbehovsfiske är viktig traditionell kunskap”
En av HaV:s uppgifter är att förvalta våra fiskbestånd så att de kan nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt. Reglerna om hur mycket fisk som får tas upp i våra hav inom yrkesfisket bestämts i grunden inom den EU-gemensamma fiskeripolitiken och beslutas gemensamt av våra fiskeministrar. Fritidsfisket, dit även husbehovsfiske räknas, förvaltas genom vår nationella förvaltning, utom torskfisket i Öresund som numera även omfattas av EU:s fiskeripolitik.
Att HaV förbjuder traditionellt fiske stämmer inte. Vi anser att det är viktigt att vi kan värna ett kustnära, småskaligt fiske. Vi vill dock påpeka att det är fortsatt avsaluförbud för alla som inte har en fiskelicens. Fritidsfisket regleras genom nationella regler. I vissa områden har vi skapat så kallade fiskefria områden, för att skydda lek- och uppväxtområden för fisk.
HaV beställer kontinuerligt kunskapsunderlag för att vi ska kunna ha ett bra underlag för förvaltningsbeslut. När kvoten för yrkesfisket på ett visst bestånd är uppfiskad beslutar vi om fiskestopp. Vi har daglig uppföljning på hur mycket fisk som yrkesfiskarna tar upp ur havet. Inga fartyg får dra upp hur mycket fisk de vill – alla har en bestämd kvot att rätta sig efter, där det småskaliga fisket har en speciellt prioriterad kvot.
Vad gör Havs- och vattenmyndigheten för att skydda livet i havet? Några exempel:
- Vi reglerar fisket – både yrkesfisket och fritidsfisket
- Restaurerar ålgräsängar där fiskyngel kan växa upp
- Tar fram åtgärder på regional- och nationell nivå och tillsammans med övriga Östersjöstater för att förbättra miljötillståndet.
- Stöttar forskning om havet för att få fram mer kunskap
- Bekämpar invasiva arter som hotar vårt inhemska djur- och växtliv
- Tömmer vrak på olja
- Tar fram regler för små avlopp som övergöder havet
- Arbetar för att skydda minst tio procent av havet i ett fungerande nätverk av skyddade områden – ett mål som faktiskt nåddes 2020!
Både strategi och handlingsplan för framtidens fiske kommer att leva vidare, men HaV har inte lika stora förutsättningar att medverka i arbetet. Myndighetens anslag har minskat markant vilket innebär att vi har behövt se över verksamheten och prioritera hårdare. Vi jobbar dock vidare med handlingsplanernas åtgärder som fokusgrupperna har arbetat fram.