Han har gått från att säga tvärt nej, till att i radio efterlysa förslag på var nya LIS-områden kan inrättas. Han hävdar att han inte avvikit från den linje moderaterna drivit tidigare, men hans svar visar på att detta inte stämmer.
Låt oss igen börja med vad som är strandskyddets grundläggande syfte, att skydda och värna värdefull natur. Stränder behöver skyddas för att allmänheten ska ha tillgång till dem och detta ska göras över lång tid, det är vi överens om. Men ”skydda” behöver inte betyda att inget någonsin kan förändras.
Det som tidöpartierna nationellt kommit överens om är att det nuvarande strandskyddet behöver reformeras. Moderaterna, KD och Liberalerna tillsammans med SD har kommit överens om att driva denna fråga och en utredning är tillsatt.
Våra partier menar (nationellt) menar att möjligheten att bygga i strandnära lägen är viktigt för utvecklingen av hela Sverige, inte minst för att öka attraktionen för ny bebyggelse på landsbygden. Det handlar alltså inte om att bara utveckla attraktiva stränder, det handlar om att kunna utveckla kustsamhällen för boende och verksamheter.
Han frågar varför det är ett problem att han uppmanar ”boende på Gotland att lämna in förslag på LIS-områden”. Problemet med det är att ordföranden i Miljö-och byggnämnden öppnar en förslagslåda. Detta förfaringssätt går stick i stäv med det han skriver tidigare i sin insändare där han vill ”möjliggöra en strukturerad och långsiktig planering längs våra stränder”.
En god demokratisk dialog kräver betydligt större insatser än att miljö- och byggnämndens ordförande kastar ur sig ett förslag om att gotlänningar ska föreslå LIS-områden. En medborgardialog med syfte att få fram ett användbart resultat börjar sällan med ett slumpmässigt uttalanden om att inrätta en förslagslåda. Det är långt ifrån en väl underbyggd medborgardialog.
För, vad avser Unger att göra med de förslag som eventuellt kommer in? Vem ska värdera dem? Ska alla förslag utredas? Är det så att Unger avser att arbeta in medborgarnas förslag på LIS-områden till den kommande översiktsplanen, nu under granskningsskedet? Det finns processer för att hantera fördjupning av översiktsplaner, det sammanhang som ofta används för att inrätta LIS-områden om det inte är med i översiktsplanen. Unger visar att han inte har kunskap om eller ambition att använda dessa lagreglerade processer.