Den visar på fortsatta utvecklingsbehov i diabetesvården på Gotland, som i årets rankning hamnar på en andraplats efter Uppsala. Vi ska därför fortsatt satsa på en bättre vård för de drygt 3┣000 personer med diabetes som lever i Region Gotland. Det innebär att regionala beslutsfattare bör prioritera diabetesvården framöver även i ett svårt ekonomiskt läge.
Diabetesbarometern 2023 bygger på statistik från Nationella Diabetesregistret och enkätsvar från 3 530 medlemmar i Svenska Diabetesförbundet. Totalt har 15 faktorer analyserats. Diabetes är en komplex kronisk sjukdom, som kräver regelbunden vårdkontakt för att undvika kort- och långsiktiga hälsorisker samt säkerställa en bra livskvalitet för individen.
Vi kan i vår analys av Gotland konstatera att nära en av tio med diabetes typ 1 år 2022 hade farligt höga blodsockernivåer. Bland personer med diabetes typ 2 uppgick samma andel till 6,6 procent förra året.
För dessa grupper är risken att utveckla diabeteskomplikationer stor, så här måste vården förbättras. Positivt är det, att tillgången till viktiga fotundersökningar för personer med diabetes är på en stabil och hög nivå.
Alla som lever med diabetes behöver hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård och uppnå en bra blodsockerkontroll. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till allvarliga komplikationer och följdsjukdomar.
Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt i Region Gotland. Detta drabbar förstås individen, men leder också till höga kostnader för behandling av komplikationer. Sistnämnda utgör runt 70 procent av kostnaderna i diabetesvården.
Ett område där Svenska Diabetesförbundet ser behov av investeringar är förskrivningen av tekniska hjälpmedel. Den nyare sensorbaserade kontinuerliga glukosmätningen underlättar vardagen, förbättra livskvaliteten och möjligheten att anpassa sin egenvård. Tillsammans minskar detta risken för komplikationer över tid och akuta tillstånd, såsom för lågt eller för högt blodsockervärde.
För att undvika dessa kostnader i framtiden för diabeteskomplikationer behöver de regionala beslutsfattarna investera i vården även i ett mycket tufft ekonomiskt läge.
Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med diabetes – här behöver de regionala beslutsfattarna våga att tänka långsiktigt.