Vi har under många år vant oss vid att demokratin växer i världen. Så är det inte längre. Bland annat visar uppgifterna i 2022 års demokratirapport från V-deminstitutet vid Göteborgs universitet på ett trendbrott.
Sedan toppåret 2012, då antalet länder som kan anses som fullvärdiga demokratier var 42, har siffran nu minskat till 34. Auktoritära ledare blir inte bara fler, de stärker också sina maktpositioner. De ändrar grundlagar till egen fördel, byter till pålitliga anhängare på inflytelserika poster och försvårar eller hindrar oberoende granskning.
Av världens befolkning är det färre än 15 procent som lever i en fullvärdig demokrati. Många andra länder kan ha större eller mindre demokratiska inslag, som allmänna val. Men friheten att bilda partier, framföra åsikter och kritisera makten kan vara begränsad eller obefintlig även om alla har rösträtt på papperet.
I EU ligger en del av den beslutande makten hos regeringsföreträdare. Dem kan vi indirekt påverka i de nationella valen. Men EU-parlamentet kan vi påverka direkt genom att rösta.
År 2020 klassades Ungern som ett icke-demokratiskt land. Det betyder att diktaturerna nu börjat ta sig in i EU. Det måste vi stoppa! Du kan med din rösträtt hjälpa till.
De socialdemokratiska partierna i EU har tillsammans lovat att aldrig samarbeta med eller stödja extremhögern som nu bildar två grupper i EU-parlamentet.
Magdalena Andersson har som företrädare för de svenska Socialdemokraterna satt sitt namn under den överenskommelsen. Det är ett av de starkaste skälen till att jag väljer en S-märkt valsedel den 9 juni.