1. Rädda jobb och service på norra Gotland.
2. Rädda världens klimat för framtiden.
3. Rädda grundvattnet på ön.
4. Säkra Sveriges byggsektor och beredskap genom en trygg försörjning av högkvalitativ cement.
5. Garantera el-energi på ön genom att snabbprioritera utläggandet av en ny elkabel från fastlandet.
6. Säkra affärer, vård, skolor, barnstugor mm för alla boende på Gotland och öns alla gäster (både "fast sommarboende" och turister).
Framtiden för Cementas (Heidelbergs) cementtillverkning har ifrågasatts.
Emot den tidigare lokala fabriksledningens önskan, tvingades Cementa av handläggare vid lokala myndigheter på Gotland tillsammans med statliga myndigheter, att acceptera att minska ytan på sitt nya täktområde på Filehajdar. De som medverkade till detta beslut, utfärdade i det närmaste en dödsdom över Cementa! Konsekvensen blev att man tvingades gå djupare och mycket stora mängder grundvatten pumpas nu ut från täkten (Mer än 1 miljon kubikmeter per år, vilket är mer än 100 kubikmeter per timme av rent fint färskvatten!).
Förändra därför täktområdesgränserna, så att en kraftig minskning av utpumpningen kan åstadkommas. Gå Cementaledningen till mötes, då de vill kunna återställa landskapsbilden i framtiden, när täkten avslutas. Möjliggör en helt ren produktion. Cementa behöver en bättre elförsörjning, för att kunna byta ut användningen av fossila produkter i tillverkningen och ersätta dessa med elektrisk energi (en parallell till vätgas för stålframställning).
Cementa har även planerat att installera effektiva filter, som tar bort koldioxid och stoft. Om Cementa i Slite blir först med en "ren" tillverkning, kommer snart alla andra fabriker i världen bli tvungna att följa efter. Av en debattartikel i DN ( CERE i Umeå) framgår att Cementas produktion är mindre än en tusendel av världsproduktionen. Idag släpper Cementa ut cirka 1.6 milj ton koldioxid om året (källa SNV). När pionjärprojektet i Slite är genomfört, bör effekten bli en minskning globalt med mer än 1600 milj. ton. Det betyder att Sverige då har åstadkommit en minskning av växthusgaser, som är 10 ggr större än våra total-utsläpp. Vilken bragd! Gör samtidigt något för Gotlands grundvatten. Återställ Linamyr (ansedd som världens finaste fågellokal) genom att avlägsna utdikningen. Den viktigaste effekten är att grundvattnet kan börja stiga igen och bevattningsförbuden lättas. Ge Naturvårdsverket anslag i år för marklösen med mera.