Dyra och osmidiga resor riskerar Gotlands utveckling

Visby flygplats har tappat vart femte inrikesplan jämfört med januari förra året. Räknat i passagerare är minskningen 17 procent, enligt Swedavias statistik.

Martin Kotte, SAS, på möte med gotländska näringslivet.

Martin Kotte, SAS, på möte med gotländska näringslivet.

Foto: Miriam Nilsson, tillväxt Gotland

Insändare2025-02-08 17:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som näringslivet befarade i slutet av 2024 är nu verklighet.
Att gapet mellan gotlänningarnas efterfrågan och SAS utbud är stort visar såväl prisbild som den samlade restiden (inklusive tiden på Arlanda). En fungerande flyglinje mellan Gotland och fastlandet handlar för de flesta om att kunna ta sig till Stockholm över dagen. Det handlar mindre om att ha tillgång till hela världen eller till en snart färdigbyggd lounge i Köpenhamn. Det sista är visserligen ”nice to have” men kan aldrig kompensera vårt ”must have”.


När SAS och Swedavia mötte öns näringsliv, med stöd av Tillväxt Gotlands och Gotlands Förenade Besöksnärings nätverk, blev det uppenbart att flygjättens öra inte varit tryckt mot Gotland den senaste tiden.
Visserligen var rubriken ”Möjligheterna med SAS på Arlanda” vilket var just vad Martin Kotte, försäljningschef på SAS Sverige, med flera informerade om. Utökat antal turer under våren och ytterligare fler fram emot sommaren samt ett pågående arbete för att skapa snabbare flöde på Arlanda, är i sig goda nyheter. Men när tiden för publikens frågor prioriterades ned blev det tydligt att Gotlands behov inte är i monopolistens fokus.


Den oro som hann lyftas var att de höga priserna riskerar att bli ett hinder för Gotlands utveckling. Svaret, ”Det är de priserna som gäller på flighter med högt tryck om man bokar sent”, kan möjligtvis tolkas som en öppning för lägre priser när antalet flighter utökas. 
Men, med bara ett flyg på den attraktiva morgonturen, även när antalet turer ökar under våren, är frågan om trycket ens kan jämnas ut så pass att vi får se en prissänkning? Dessutom är det svårt att tro att snabbspår och andra åtgärder på Arlanda kommer att mäta sig med Brommas smidighet för de gotländska pendlarna.


Samtidigt är det viktigt för besöksnäringen att weekendbesökarna enkelt och till en rimlig peng kan åka till Gotland utanför högsäsong.
Tyvärr verkar inget av budskapen ha nått SAS. Därför måste vi upprepa vår gotländska ståndpunkt om att vi till konkurrenskraftiga priser ska kunna ta oss tur och retur med flyg till hela Sverige över dagen. 
Tillväxt Gotland kommer att skapa fler tillfällen för att lyfta frågan om SAS och Arlanda, men också om fortsatt trafik till Bromma. Kommunikationer ett prioriterat ämne under 2025 och vi företräder vi gärna näringslivet i en fortsatt dialog.