Efterfrågan på el ökar i elområde 3

Det är en utmaning men framför allt en möjlighet.

Insändare2023-03-10 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste agera nu, för att möta framtidens elbehov –det är slutsatsen i en ny rapport från Energiföretagen Sverige. Att bygga ut elproduktion och elnät i takt med den omställning som sker i industri och samhälle är en viktig förutsättning för såväl regional tillväxt som svensk konkurrenskraft. Viktigaste åtgärden här och nu är politiska beslut som kortar tillståndsprocesserna.

Sverige elektrifieras på nytt. Omställningen väntas bidra till regional tillväxt, arbetstillfällen och ökad konkurrenskraft; positiva effekter som de allra flesta välkomnar. Den andra sidan av myntet är att vårt elbehov ökar kommande 20 år. 

Förra året producerade Sverige 170 TWh och elanvändningen var 140 TWh. Men redan 2030 väntas elbehovet öka till 210 TWh, vilket innebär att vi går från ett överskott till ett underskott. Då ska vi ta i beaktande att elområde 3, där Gotland, Stockholm och Göteborg ligger, redan i dag har ett underskott på el – ett gap som kommer att öka till 30 Twh år 2030.

Med tanke på hur snabbt elbehovet växer och hur viktig omställningen är för hela Sverige bör det ligga allra högst upp på den politiska dagordningen att göra allt vad man kan för att skapa rätt förutsättningar för att bygga ut det svenska elsystemet.

Näringslivet är tydliga med sitt behov av el, men utvecklingen går för långsamt på grund av politisk oenighet och trög lagstiftning. Vi föreslår därför att regering och riksdag börjar med följande åtgärder:

Det är kritiskt att snarast korta tiden det tar att bygga både elnät och elproduktion. Vi bör överväga att hantera ärenden med parallella myndighetsprocesser, att stamnätet pekas ut som riksintresse och införa incitament för vindkraftsetableringar. Vi behöver också incitament som gör att Sveriges kommuner välkomnar ny elinfrastruktur, på samma sätt som man välkomnar företag.

För att möta ett framtida kraftigt ökat elbehov och nå klimatmålen krävs en från samhället beslutad planeringsram med delmål, förändrade lagar och regler och nya arbetssätt. Att fortsätta som vi hittills har gjort kommer inte att räcka. För det syftet föreslår Energiföretagen att det tillsätts en funktion inom Regeringskansliet som håller i detta arbete över tid. Styrning av myndigheterna så att målen kan nås och planen kan genomföras blir en central uppgift för funktionen.

Ska vi klara omställningen måste beslut fattas här och nu, med sikte på den elförsörjning den som behöver finnas på plats i framtiden.