Det beror på att många bor utanför tätorterna där kommunalt vatten inte är tillgängligt. Nu i höst är det många med egen brunn som haft stora problem med låg tillrinning eller helt sinande brunnar. Det beror på att grundvattennivåerna i både stora och små magasin har varit ovanligt låga under hösten. Ingen annan stans i Sverige har dom varit så låga som på Gotland.
Vattenkvalitén i många brunnar är inte utan anmärkning. I en tredjedel av alla brunnar har vattnet för hög salthalt, många får anmärkningar på grund av för höga halter av bor, fluor och läkemedelsrester. Vattenförsörjningen på Gotland är för alla, även de med kommunalt vatten, mycket sårbar. Genom klimatförändringen med högre temperaturer, längre torrperioder och mindre snö på vinter blir sårbarheten ännu större.
Under dessa förutsättningar ansöker nu två stora utländska firmor, Heidelberg Materials och Nordkalk, om att under 30 år få bryta kalk. De vill bryta djupare, vilket ökar risken för saltinträngning och samtidigt förstöra unika naturområden för all framtid. Det finns tydliga bevis för att Heidelberg Materials verksamhet redan i dag leder till att saltvatten tränger in i närliggande områden, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU).
Det finns också en befogad rädsla för att en av Gotlands viktigaste vattentäkter, Tingstäde Träsk, kommer att ta skada av ett gigantiskt kalkbrott i dess omedelbara närhet. Heidelberg Materials medger själva att de brunnar som ligger i närheten av det planerade brottet och i dag föser Slite med dricksvatten, kommer att sina.
Därför erbjuder sig bolaget generöst att skapa nya vattentäkter genom att rena det förorenade spillvattnet till Region Gotlands dricksvattenförsörjning. Men detta har alla med egen brunn ingen glädje av, inte heller lantbrukare när jorden torkar och källor sinar. För även grundvattennivån påverkas när stora mängder vatten pumpas bort från kalkbrotten. Inte bara i den omedelbara närheten utan på grund av det heterogena kalkberget kan brunnar på flera kilometers avstånd påverkas. Vilket blev tydligt när regionen utförde provborrningar för att förse Fårösund med tjänligt dricksvatten i början av 2000-talet och privata brunnar på flera kilometers avstånd sinade.
Vatten är en förutsättning för allt liv. Vilket sorts Gotland vill vi lämna till kommande generationer. Vid sjunkande grundvattennivåer är det inte bara vi människor och våra husdjur som blir lidande utan all växtlighet, skogar, ängar och åkrar.