Ekologiskt kan vara mer närproducerat än gotländskt

På regionstyrelsens möte förra veckan beslutades om nya mål för verksamheten 2024-2027. Bland annat togs mål för regionens måltidsverksamhet.

"Men svenskt och ekologiskt är i själva verket mer lokalt, eftersom ekojordbruket är mindre beroende av importerade insatsvaror som konstgödsel".

"Men svenskt och ekologiskt är i själva verket mer lokalt, eftersom ekojordbruket är mindre beroende av importerade insatsvaror som konstgödsel".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-04-03 12:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare har Region Gotland i vår mat- och livsmedelspolicy slagit fast att vi ska öka användningen av i första hand gotländska, i andra hand svenskproducerade livsmedel samt att öka användningen av ekologiska livsmedel. Nu kompletterar vi med målen:

  • Minska matsvinnet i skolan med 25 procent.
  • Minska koldioxidutsläppen per skollunch med 50 procent.
  • Öka andelen ekologiska livsmedel till 40 procent.

Det är ambitiösa mål som ändå inte riktigt når upp till EU:s mål eller nationella riktlinjer. Målet är att minst 25 procent av jordbruksmarken inom EU ska vara ekologisk 2030. 

I Sverige finns ett inriktningsmål i samband med Sveriges nationella livsmedelsstrategi från 2017 om att 30 procent av jordbruksarealen och 60 procent av konsumtionen i offentlig sektor ska vara ekologisk till 2030.

Alltfler ser vikten av en inhemsk, tryggad matproduktion. Det är viktigt för Sveriges krisberedskap och självförsörjningsgrad, men även för att nå nationella och globala miljömål. 

En stark matproduktion skapar dessutom arbetstillfällen och gynnar landsbygdsutvecklingen. Många kommuner och regioner har tagit bort mål om ekologiska livsmedel för att i stället satsa mer på närproducerat i tron att det gynnar den inhemska och lokala livsmedelsproduktionen mer. 

Men svenskt och ekologiskt är i själva verket mer lokalt, eftersom ekojordbruket är mindre beroende av importerade insatsvaror som konstgödsel. Svenskt ekologiskt kan alltså vara mer närproducerat i hela kedjan än matvaror som marknadsförs som närproducerade.

Ska vi nå de högt uppsatta målen, nationella såväl som inom EU, måste kommunerna vara med och dra sitt strå till stacken. Även Region Gotland. 

För att måltiderna ska vara hållbara för miljön behöver vi se helheter och ta ansvar på riktigt. Det finns utmaningar med att öka andelen gotländska råvaror på menyn, bland annat för att vi har begränsad tillgång till anpassade livsmedel som passar storkök. 

Det innebär stora påfrestningar på arbetsmiljön i köken och utmaningar med att få en varierad gotländsk meny. Ändå ska vi jobba hårt för det – som Mat och måltidspolicyn anger. 

Vi socialdemokrater och moderater tror på en väg med både ekologisk och närproducerad mat i regionens måltidsverksamhet. Samtidigt är målen om minskade co2-utsläpp och minskat svinn avgörande för minskad klimatpåverkan. Så tar vi helhetsansvar.