Elevers läsande och lärande är viktigt

Men intresset för läsning är lägre i Sverige än i de andra OECD-länderna.

Läsande barn.

Läsande barn.

Foto: Dan Hansson/SvD/kod 30062

Insändare2021-03-23 18:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna har Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien presenterat rapporten Generation Ekvation, en rapport om ungas attityder till skola, skolämnen och lärande i Sverige. Den tar upp Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklings (OECD) jämförelse av PISA-resultaten 2000 och 2018 gällande läsning och läsförståelse. Rapporten ser samband mellan attityder till läsning och prestation samt lyfter att de med en positiv inställning till läsning har lättare att förstå vad de läser.
I PISA-rapporterna har 15-åriga pojkar och flickor tagit ställning till påståenden relaterade till läsning. 1 av 2 pojkar höll med om uttalandet ”Jag läser bara om jag måste” år 2000, men 2018 hade antalet ökat till 2 av 3. Av flickorna håller 31% med om påståendet ”För mig är läsning slöseri med tid”och andelen har fördubblats sedan år 2000. Det positiva är att pojkar tycker mer om att prata om böcker med andra än tidigare och att flickors inställning i frågan är oförändrad.

Hur får vi gotländska ungdomar att läsa mer och tycka om läsning? Hur skapas förutsättningar för elevers läsutveckling? Det är viktigt med läsning i skolans alla ämnen, närhet till böcker och välutrustade skolbibliotek. Gråboskolan och Wisbygymnasiet har utbildade bibliotekarier, vilka har stor betydelse för att främja elevernas läsning. 
Wisbygymnasiet har ett bibliotek med kunnig personal, som uppmuntrar elevernas läsande. Bibliotekarierna köper in böcker, tidningar och tidskrifter som lockar till läsning samt är lyhörda för elevernas intresse och förslag. De arbetar även aktivt med lärarna för att få läromedel och skönlitteratur som passar i respektive ämne.

Bibliotekarierna fyller bord med attraktiva böcker, som lockar till läsning. På bordet finns böcker om samlevnad och romantik till alla hjärtans dag, dystopier och skräck till Halloween, traditioner i juletid samt om ämnen som berör gymnasieeleverna som jämställdhet eller psykisk ohälsa. I drygt tio år har gymnasiebiblioteket arrangerat Bokens dag i samarbete med Wessman & Pettersson och Länsbiblioteket då eleverna får lyssna på och ställa frågor till aktuella författare.
Professionella bibliotekarier gör skillnad för elevers läsning. Elever behöver kunna läsa och förstå vad de läser för att fungera i dagens samhälle. Elever upplever stress i alla ämnen och prioriterar ej läsning utöver skolarbetet. Varje lov kan de dock koppla av med en biblioteksbok få ett härligt läslov.