Elproduktion via kärnkraft = dyrt, sårbart och förlegat

Efter insändaren från norrmoderaterna kan jag inte låta bli att ge mig in i debatten.

"Att börja planera för utbyggd kärnkraft i dag löser inte dagens höga energipriser eftersom det tar minst 10-15 år innan den första energin därifrån kan produceras."

"Att börja planera för utbyggd kärnkraft i dag löser inte dagens höga energipriser eftersom det tar minst 10-15 år innan den första energin därifrån kan produceras."

Foto: Emil Langvad/TT

Insändare2022-02-25 06:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under kärnkraftsomröstningen talades det om sol, vind och vatten som lösning på energiproduktionen. Det är fortfarande gångbart möjligt genom att vi lägger till vätgas och bioenergi. Vi får inte heller glömma att satsa på energieffektivitet. Varje ej förbrukad KWh är den absolut billigaste!

Vi får inte göra om misstaget från kärnkraftsomröstningen 1980 där vi låste upp så stora kapital i kärnkraftsutbyggnad att pengarna inte räckte till att fullfölja den då påbörjade satsningen på förnybar energi. Detta innebar att Sverige tappade initiativet med vindkraftsutbyggnad så att Danmark och andra länder tog över istället. Investeringarna i förnybar energi i Sverige gick därför på sparlåga i 10-15 år.

Kärnkraften är beroende av importerat uran vilket gör driften av kärnkraft sårbar både ur beredskaps- och ekonomisk synpunkt. Även om vi satsar på SMR-kraftverk (Small Modular Reactor) som norrmoderaterna föreslår så är de fortfarande en storskalig produktion som är utmärkta mål för sabotage om någon så önskar.

Även med SMR-kraftverk så bidrar vi till en utökad och spridd hantering av det radioaktiva avfall som produktionen genererar. Detta avfall måste hanteras och lagras på ett säkert sätt under tiotusentals år. Det är inget arv som jag vill ge till kommande generationer.

Förnybar energi produceras runt om i hela Sverige och ger ett viktigt bidrag till sysselsättningen på landsbygden –   vilket inte kärnkraften gör! Alla partier talar i dag om att de vill stötta landsbygden och vill man göra det i praktisk handling så är satsning på kärnkraft fel väg att gå. Kärnkraften är utöver detta ett dyrt energislag som kräver en rigorös kontrollapparat, vilket inte passar bra in i ett fritt samhälle. 

Att börja planera för utbyggd kärnkraft i dag löser inte dagens höga energipriser eftersom det tar minst 10-15 år innan den första energin därifrån kan produceras. Vindkraft och solceller går betydligt snabbare att få i produktion, även om det finns brister i dagens regelverk som behöver ses över så vi kan påskynda processen mot i dag. 

Jag kommer både lokalt och på riksnivå (om jag får chansen) arbeta för att utöka den förnybara energiproduktionen och arbeta mot satsning på alla slag av den förlegade kärnkraften – i både Slite och övriga Sverige.