Vi lärare är viktiga på så många olika sätt för våra elever. Med ökade köer till barn och ungdomspsykiatrin (BUP) nationellt så har vi, som de som träffar våra barn och ungdomar, en viktig funktion. Vi ser era barn, våra elever, varje dag och vi försöker räcka till till alla. Det ingår i vårt uppdrag.
Nationellt ser vi även en växande problematik kring unga människor som rekryteras till kriminalitet och destruktiva levnadsmönster. Gotland är än så länge förskonat från en grov kriminalitet och vi har möjlighet att vidta tidiga åtgärder. Skolan har här en stor påverkanspotential. Vi lärare ser tidigt vilka som är “på glid”.
Tyvärr visar en färsk undersökning från Sveriges Lärare att en av fem lärare ofta överväger att lämna yrket. Det har en tydlig koppling till att arbetsbelastningen är för hög. Över åtta av tio lärare upplever nämligen att de har alldeles för mycket att göra, och bland de lärare som ofta överväger att byta bana tycker i stort sett alla att arbetsbelastningen är för hög.
Siffrorna är alarmerande eftersom lärarbristen redan är allvarlig.
I grundskolan ligger den genomsnittliga lärarbehörigheten på runt 70 procent, och i förskolan är det i snitt mindre än 40 procent av personalen som är legitimerade förskollärare.
Lärarbristen får stora konsekvenser för barns och elevers lärande och utveckling eftersom kvaliteten blir lidande. På Gotland är siffrorna än mer deprimerande där vi på en del skolor bara har cirka 50 procent behöriga lärare.
Varför lyckas vi inte locka hit behöriga lärare? En faktor är definitivt löneläget för lärare på Gotland. De som flyttar hit går ner i lön, ofta med tusenlappar mindre i månaden.
I dagens läge, ┣där vi har sparkrav inom utbildningsförvaltningen på Gotland går utvecklingen åt fel håll. Barngrupper och klasser blir större, viktiga stödinsatser uteblir, kollegorna blir färre och dokumentationskraven ökar när de borde minska.
De kollektivavtalsförhandlingar som just nu pågår med vår motpart Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) måste resultera i ett avtal som leder till att fler vill bli, och fortsätta jobba som, lärare i alla skolformer. Alla kommuner måste också ta ett gemensamt ansvar för att göra verkstad av avtalet.
Politiker på Gotland– vad gör ni för att påverka SKR, där vår kommun är medlem?
Hur agerar ni för att säkra trygga och attraktiva villkor för oss lärare? Svaret ”ingenting” duger inte, för det är våra barns och elevers framtid som står på spel.