En förstärkt elförsörjning på Gotland gagnar oss alla

Replik på insändarna: "Hur mycket högre blir vår elnätsavgift på Gotland?" & "De viktigaste är ett tillförlitligt elnät" i GT 10/7

Matilda Hoffstedt: "Vi ställer om cementtillverkningen och planerar att driftsätta en fullskalig CCS-anläggning"

Matilda Hoffstedt: "Vi ställer om cementtillverkningen och planerar att driftsätta en fullskalig CCS-anläggning"

Foto: Jenny Nilsson

Insändare2023-07-13 07:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elförsörjningen på ön engagerar många med oss på Slitefabriken! Den befintliga fastlandsanslutningen närmar sig sin tekniska livslängd. Ny elproduktion ska anslutas och behov av el och effekt ökar. En robust elförsörjning är också en av de viktigaste pusselbitarna för att klara klimatomställningen. Vi på Heidelberg Materials bidrar genom att bekosta investeringar i elnätet på Gotland som gagnar hela elnätskollektivet.  

Vi ställer om cementtillverkningen och planerar att driftsätta en fullskalig CCS-anläggning vid Slitefabriken 2030. Den dimensioneras för att fånga fabrikens samlade CO2-utsläpp om uppemot 1,8 miljoner ton årligen, vilket motsvarar ca 3 procent av Sveriges utsläpp. Genom att investera i storleksordningen 10 miljarder kronor i CCS-anläggningen, säkrar vi en hållbar cementförsörjning till Gotland och Sverige över tid. Inhemsk producerad cement med noll nettoutsläpp är i sin tur grunden till att hela den svenska bygg- och anläggningssektorn når sina klimatmål.

År 2030 kommer Slitefabriken ha ett elbehov om upp emot 1,5 TWh och ett effektbehov om upp emot 250 MW. Det ställer stora krav på oss som en del av Gotlands elsystem, men också på de samarbeten som vi är beroende av. Gotlands elnät behöver uppgraderas i god tid innan 2030 och vi arbetar målmedvetet inom tre områden för att säkra tillräcklig el och effekt. 

Energieffektivisering i hela verksamheten. Vi tillverkar cement med så lite energi som möjligt. Energieffektivitet är också viktigt när vi nu ska handla upp utrustning till de nya delarna av fabriken. Vi minskar även klimatpåverkan genom att möjliggöra elektrifierade lösningar i verksamheten.

En ny fastlandsförbindelse. Svenska Kraftnät (Svk) har fått detta i uppdrag av regeringen och meddelade nyligen att två nya kraftledningskablar ska vara på plats 2031. Ett välkommet besked för hela Gotland. Vi menar dock att tidsplanen inte är ambitiös nog. Det vilar nu ett stort ansvar på Svk och alla inblandade myndigheter att korta ledtiderna för genomförandet.

Uppgraderade regionnätsförbindelser till Slite. Gotlands Elnät AB (GEAB) har påbörjat arbetet med att ansöka om att bygga ut ett elnätet. Uppgraderingen av ledningarna som förser Slitefabriken med el, bekostas av oss. Men som även Gotlands Elnät skriver, är de ägare och juridiskt ansvariga för de elnät de bygger.

Klarar vi elförsörjningen, har Gotland en unik möjlighet att bli centrum för klimatomställningen. Vi ser fram emot att få fortsätta att vara en del av Gotlands utveckling och konkurrenskraft.