Skolan är en plats som är till för att förbereda oss unga för framtiden och alla dess utmaningar. Eftersom att samhället idag ser helt annorlunda ut jämfört med för 10 år sedan, är det orimligt att läroplanen fortfarande är densamma. Vi lär oss saker som matematik, geografi och historia men det finns hål i utbildningen som är viktiga att fylla.
En aktuell och relevant samhällsfråga att lära ut är jämlikhet, något som tyvärr inte får den plats som den behöver i dagens skola. I läroplanen som presenterades år 2010 finns punkten “Etnicitet, könsroller, kroppsideal och konsumtion samt kritisk granskning av hur dessa företeelser framställs i medier och populärkultur.” under “Natur och samhälle”. Däremot läggs det alldeles för lite fokus på just detta. Det inkluderar inte heller allt som ingår i ordet “Jämlikhet”, som att plånboken inte ska bestämma en persons framtid eller en grundlig genomgång av vad HBTQ innebär.
För att vi ska få en jämlik värld så måste vi får lära oss vad det betyder och vad vi som individer kan göra för att bidra. Redan från barnsben får vi snudda på dessa ämnen men tiden där vi ska få reflektera och fundera finns inte i dagsläget. Vi får lära oss att det finns olika hudfärger, att familjer kan se olika ut, att vissa gillar tjejer och vissa gillar killar. Dock lär vi oss inte att dessa olikheter är okej. Efter detta förväntas vi bara att skapa egna uppfattningar eller ta efter våra föräldrars kunskap. Något som inte alls är självklart att det stämmer in med hur samhället är byggt idag.
En stor bromskloss i den här utvecklingen är att skolan inte alltid vågar gå in på sådant som faktiskt behövs talas om, till exempel rasism och sexualitet. Att se oss som jämlika spelar nämligen även en stor roll i sexualkunskapen, ett ämne som får ca tre lektioner där läraren bara går igenom könssjukdomar och hur man sätter på en kondom. Ett jämlikhets-samarbete mellan samhällskunskapen och biologin skulle alltså vara väldigt nyttigt för alla elever.
För att framtiden ska vara en plats för alla så bör alltså jämlikhet vara ett eget kapitel redan på lågstadiet. Skolan är en plats som är till för att förbereda oss unga för framtiden och alla dess utmaningar. Samtidigt är den är också till för att göra oss till medmänniskor, som accepterar varandras olikheter och visar empati. Detta borde vara lika självklart som att 1+1=2.
En jämlik läroplan, lika självklart som 1+1=2
Skolan är också till för att göra oss till medmänniskor, som accepterar varandras olikheter och visar empati, skriver SSU Gotland.
Skolan borde bli bättre på att lära ut att kärleken är fri, menar SSU Gotland.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.