En verksamhet som vill inkludera alla

Körsbärsgården jobbar med väldigt många gotländska barn.

Nanna Nore, konstpedagog på Körsbärsgårdens konstverkstad.

Nanna Nore, konstpedagog på Körsbärsgårdens konstverkstad.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Insändare2023-09-22 13:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar från Körsbärsgårdens konsthall på Karin Nyströms insändare "En bredare verksamhet skulle nog locka fler".

På frågan hur många gotländska barn som får del av Körsbärsgårdens konsthalls verksamhet är svaret att de är väldigt många och vi arbetar aktivt för att de ska bli fler. 

Exempelvis arbetade vi under hela läsåret 21/22 med Öja skola där alla elever tillsammans skapade pjäsen ”Släkens liv” som hade nära halva befolkningen på Sudret i publiken.

Sommarkurserna har cirka 30 procent åretruntboende bland deltagarna. Det kan vara fler, någon exakt siffra har vi inte eftersom det inte är ett krav att uppge om man är fastboende eller inte vid anmälan. 

Vad jag däremot vet är att jag i år hade barn resande från både Västergarn, Visby och Fårösund på kurserna, som är omtyckta och kända efter vår verksamhet i skolorna. Kurserna har en avgift, densamma för alla, som har kunnat hållas nere tack vare bidrag från exempelvis arvsfonden.

I vår övriga pedagogiska verksamhet är 100 procent av barnen åretruntboende. I år har vi träffat hittills 160 gotländska skolbarn och alldeles snart träffar jag ännu en klass (i Slite) för skapande med klimattema, trots att verksamheten nu går med underskott. 

Ett normalår har vi arbetat med 200-300 skolbarn och det har då inte kostat gotlänningarna en enda skattekrona eftersom den pedagogiska verksamheten varit finansierad med andra medel. Möjligheten att få nya externa medel är dock avhängig ett kontinuerligt substantiellt stöd från regionen.

Verksamhetsbidraget som vi fått i två år går alltså inte till kurser och skolinsatser utan till vår grundverksamhet med utställningar. Vi är just nu i konstruktiva samtal med regionen om behovet att öka och trygga verksamhetsbidraget och om vad vi bör och kan erbjuda, som konstinstitution, medlem i Sveriges museer. 

Vårt uppdrag är genom stiftelsen att ”utmana vaneseendet, ge besökarna möjlighet att stanna upp, reflektera och dela nya insikter med andra”. Därför utställningar som kan uppfattas som ”smala” som ”Ständig tillväxt” och ”Dyslexikraft”. 

I övrigt stävar vi efter ett stort utbud med konstnärer från ön, men även övriga Sverige och världen. Förutom detta har vi evenemang, ofta med lokala krafter. Grundarna har sedan 2010 arbetat mestadels ideellt med allt detta, för att ge Gotland ett samtida konstmuseum som kan stå sig nationellt.