Rubriceringen var: ”Tur för Regionen att den slipper förgävesavgifter. Vattenmätning kan bli en dyr historia för medborgarna.”
Han slår bland annat fast att det kan bli en ”dyr historia” för den som ska installera en mätare och för att regionen ska bli ”nöjd” måste småhusägare betala.
Region Gotlands teknikförvaltning bidrar gärna med mer information då Linder beskriver att de instruktioner som står på regionens hemsida är ”snåriga och för många svårbegripliga”. Den som har frågor om vad som krävs för att installationen ska godkännas är också varmt välkommen att ringa teknikförvaltningens kundtjänst för att få vägledning.
Vattenmätarna är viktiga för fastighetsägaren ska betala för rätt vattenförbrukning. För att våra vattenmätartekniker ska komma åt vattenmätaren vid byte, ansvarar man som fastighetsägare för att mätaren är lättåtkomlig. Inte minst ur arbetsmiljöhänsyn. Det är då förstås viktigt att vattenmätarplatsen är godkänd. Mätaren måste vara fast monterad i en vattenmätarkonsol som håller fast ventiler och rör i väggen och med avstängningsventiler på båda sidor av mätaren. Region Gotland konkurrera inte med den privata arbetsmarknad och därför är det ingen tjänst som erbjuds i samband med att byta av vattenmätare. Vattenmätaren byts med cirka 10 års intervall varefter den kontrolleras att den har mätt rätt förbrukning.
Den så kallade förgävesavgiften är ett uttryck som används i branschen. En förgävesavgift är en kostnad som tas ut om Region Gotlands tekniker måste göra ett extra besök hos fastighetsägaren när det inte har varit möjligt att byta eller installera vattenmätare.