Att hon dessutom är utbildad och har flerårig erfarenhet inom ett omsorgsyrke gör inte saken sämre på en ö med en åldrande befolkning.
Kvinnan är ensamstående med minderåriga barn som hon har delad vårdnad om, och umgänge varannan vecka.
Men nu uppstår ett problem. Barn kan bara vara mantalsskrivna hos endera föräldern, även om man har delad vårdnad. Det är endast hemkommunen som har skyldighet att erbjuda barnomsorg. De här föräldrarna är oense om var barnen ska vara skrivna, då båda har behov av barnomsorg för att kunna arbeta.
De är knappast de enda föräldrarna i Sverige som bor i två olika kommuner. Under 2023 fanns det i Sverige drygt 440 000 ensamstående kvinnor med barn och 330 000 ensamstående män med barn. Alla bor rimligtvis inte i samma kommun.
Så när den här kvinnan väljer att flytta hem till ön, och önskar att få ha sina barn hos sig under halva deras levnadstid fram till skolstart lägger stolpiga regler hinder för detta. Hon kan inte tacka ja till en fast tjänst eftersom hon inte har rätt till barnomsorg. Bristen på barnomsorgsplats orsakar en ofrivillig arbetslöshet som inte ger rätt till a-kassa eftersom hon inte står hundra procent till arbetsmarknadens förfogande. Hon kan heller inte få bistånd från Socialtjänsten, eftersom hon inte står hundra procent till arbetsmarknadens förfogande eller ens kan ta ett jobb, eftersom hon inte får 50 procent barnomsorg i sin hemkommun.
Den här ekvationen går tydligen inte att lösa...?
Regionen söker personal. Hon vill arbeta. Tanken är ju att hon ska betala för omsorgen i regionen med beskattad inkomst intjänad i regionen.
Hur kommer det sig att vi år 2024 är så hårt fast i otidsenliga normer att vi i en glesbygdskommun med kompetensbrist och en tragisk demografisk framtidsutveckling, inte kan underlätta inflyttning för yrkesutbildade i arbetsför ålder som råkar vara ensamstående med små barn?
Mycket spe får Destinationen och Gotlandstrafiken utstå i media men det är den enda instans på ön som i hela den här soppan har gjort tidsenliga anpassningar genom att införa ”kajstuds”-biljetter till separerade småbarnsföräldrar! Inte ens regionens busstrafik har lyckats anpassa sin turlista till båtarnas avgångar. Den här glesbygdspolitiken är så nerbrytande för inblandade och beklämmande på alla vis!