Ett bibliotek utan bibliotekarier är bara en boklada

Efter en lång rad insändare tar Fredrik Gradelius (C) till slut bladet från munnen och ger sin syn på turbulensen inom Gotlands biblioteksverksamhet.

"Vi har tyvärr inte längre makten att direkt påverka eller ha så tät insyn man som styrande parti har. Men om de politiska beslut vi fattat kring biblioteksplan och annat har lett till den utveckling vi nu ser är vi beredda att tänka om. "

"Vi har tyvärr inte längre makten att direkt påverka eller ha så tät insyn man som styrande parti har. Men om de politiska beslut vi fattat kring biblioteksplan och annat har lett till den utveckling vi nu ser är vi beredda att tänka om. "

Foto: Karin Wesslén / TT

Insändare2021-05-20 11:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är välkommet att den kompakta tystnaden bryts från öns ansvariga politiker för biblioteken.

Vi socialdemokrater blir dock bekymrade att bibliotekets och bibliotekariernas grundläggande uppgift helt glöms bort. Biblioteken är med sitt bildnings-, forsknings- och upplysningsuppdrag ett av de bärande fundamenten i demokratin. Biblioteken är, både med sitt utbud av tryckt text och med sin programverksamhet, en plats för debatt, kunskapsuppbyggnad och diskussion. 

Att alla i vårt samhälle har möjlighet att bilda sig och fördjupa sina intressen är en förutsättning för den kunskapsnation och den demokrati vi känner. Biblioteken har också kommit att spela en viktig roll för digitaliseringen och i att stärka människors digitala kompetens. I takt med att vi översköljs av budskap har också källkritiken kommit att spela en viktig roll i bibliotekens roll och uppdrag i samhället. 

Bland annat på grund av ovanstående har vi en väl utbyggd biblioteksorganisation med många bibliotek och med generellt sett goda öppettider, för att alla oavsett var du bor ska kunna vara en del av det demokratiska samhället. 

Även under den tid vi socialdemokrater ledde dåvarande kultur- och fritidsnämnden fanns konflikter. Men inte av det här slaget. Inte konflikter som innebar att en så stor del av personalen valde att sluta sina anställningar. En huvudvärk som fanns redan då var dock svårigheten att rekrytera bibliotekarier med den unika kompetens denna yrkesgrupp har. Att nu få bevittna det strömavhopp som varit är nära nog en tragedi.

För ett bibliotek utan bibliotekarier är bara en boklada. En boklada varifrån man kanske kan sköta sitt bygglovsärende men där det grundläggande biblioteksuppdraget om demokrati, bildning och upplysning gått förlorat. 

Vi har tyvärr inte längre makten att direkt påverka eller ha så tät insyn man som styrande parti har. Men om de politiska beslut vi fattat kring biblioteksplan och annat har lett till den utveckling vi nu ser är vi beredda att tänka om. 

Vi behöver säkerställa att våra bibliotek är tillgängliga för alla gotlänningar men också att vi har arbetsplatser där människor trivs att arbeta, både medarbetare och chefer. Frågan är vad Fredrik Gradelius tänker göra för att rädda biblioteken?