Ett gott samtalsklimat är avgörande för respekten i fullmäktige

Under måndagens regionfullmäktigemöte märktes det att det fanns mer fokus på att berätta sin egen bild om hur ledamöter i ett annat parti kände sig istället för att ägna tiden åt politiska sakfrågor.

"Det är också viktigt att ordföranden tar sitt ansvar på fullaste allvar och ser till att samtalsklimatet i regionfullmäktige hädanefter och framöver är respektfullt och konstruktivt".

"Det är också viktigt att ordföranden tar sitt ansvar på fullaste allvar och ser till att samtalsklimatet i regionfullmäktige hädanefter och framöver är respektfullt och konstruktivt".

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-04-30 10:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är tyvärr alltför vanligt att vi ser ledamöter som höjer rösten, avbryter och inte respekterar varandra under mötena.

Som ledamöter i regionfullmäktige är vi oroliga över detta beteende och vad det kan få för konsekvenser. Vi är folkvalda för att representera gotlänningarna och därigenom fatta beslut som gynnar oss alla.

Men hur ska gotlänningarna förlita sig på oss när vi inte ens kan tala med varandra på ett civiliserat sätt?

Vi anser därför att alla ledamöter ska ta ansvar för att förbättra samtalsklimatet i regionfullmäktige. Detta kan innebära att ha tydliga kommunikationsregler, att undvika personliga påhopp och att visa respekt och empati gentemot varandra. Det är också viktigt att betona att användningen av ordet "kränkt" som närmast ett skällsord inte gynnar ett gott samtalsklimat. 

Att förminska ordet "kränkt" på det sättet tar bort dess betydelse och allvaret i situationer där verklig kränkning kan inträffa. Istället bör vi använda det begreppet med eftertanke och respekt för att adressera verkliga känslor av obehag eller förolämpning. 

Det är också viktigt att ordföranden tar sitt ansvar på fullaste allvar och ser till att samtalsklimatet i regionfullmäktige hädanefter och framöver är respektfullt och konstruktivt.

Det är oroväckande att tidigare klagomål på samtalsklimatet har ignorerats, inklusive vår egen personliga erfarenhet som vi delgivit redan i maj 2023 i ett mejl till alla gruppledare inklusive ordförande. 

Trots att vi fick flera svar från flera gruppledarna, mottogs ingen kommunikation från fullmäktiges ordförande. Istället valde ordföranden att uttrycka sig i media då frågan om samtalsklimatet dök upp. 

Svaret vi kunde utläsa där var att "någon enstaka har klagat, men lite får man tåla".

Det är viktigt att ifrågasätta vem som bedömer vad som är "lite" och betona vikten av att varje ledamots upplevelse tas på allvar, inte minst av fullmäktiges ordförande som har ansvar för ordningen i rummet.

Att bortse från eller förminska ledamöternas oro underminerar tilltron till det politiska systemet och kan skapa en känsla av att inte bli lyssnad på eller respekterad. För att skapa ett gott samtalsklimat är det högst avgörande att alla känner sig hörda och respekterade i regionfullmäktige.