Ett hållbart arbetsliv kräver hållbart schema

"Nyligen har förändringar mot hållbara scheman gjorts inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Det har lett till viss oro och kritik".

"Nyligen har förändringar mot hållbara scheman gjorts inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Det har lett till viss oro och kritik".

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-10-17 12:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland ska vara en arbetsgivare som ger goda förutsättningar för medarbetare att klara ett helt yrkesliv.

Därför jobbar vi, liksom många andra arbetsgivare, på olika sätt med hållbara scheman. 

Vi gör det inte för att spara pengar. Däremot hjälper hållbara scheman oss att hushålla med personalresurserna då allt färre i arbetsför ålder ska ta hand om allt fler framöver. 

Nyligen har förändringar mot hållbara scheman gjorts inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Det har lett till viss oro och kritik. 

Förändringarna innebär bland annat kortare arbetspass på mellan 6 och 10 timmar och en större spridning av lediga dagar under schemaperioden.

Forskning, från bland annat Stressforskningsinstitutet, visar att risken för arbetsskador eller olyckor i verksamheten är förhöjd vid långa arbetspass, till exempel 12-timmarspass. 
Med kortare arbetspass vill vi som arbetsgivare skapa en bra och säker miljö, både för medarbetare och för brukare. 
Dessutom har vi en arbetsmiljölag som pekar i samma riktning.

Arbetstiden är en arbetsmiljöfråga, det är vi överens med fackförbunden och skyddsombuden om.

För att schemaförändringar ska bli bra krävs delaktighet i förändringen och möjlighet att påverka sin situation. En schemaförändring påverkar inte bara den enskilde utan kanske en hel familj. 

Vi välkomnar därför viktiga inspel som kommit fram i bland annat insändare. Vi hoppas på en fortsatt god dialog med medarbetare, fackförbund och skyddsombud, främst genom våra samverkansmöten på enheter och avdelningar.