EU-valet, Facken och demokratin

Johan Danielsson.

Johan Danielsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-05-11 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Johan Danielsson, LO:s kandidat och Socialdemokraternas andranamn på listan i EU-valet säger i en intervju i tidskriften Tiden:

– EU är en förutsättning för vår industri, vår tillväxt och egentligen vår välfärd. När man inom EU söker reformer för att höja levnadsstandarden är det i grunden positivt. Idag kommer människor hit och bor i garage hos deras arbetsgivare för att de är så utsatta på arbetsmarknaden i sitt hemland. Men det är viktigt att det inte genomförs på ett sätt som står i konflikt med vår arbetsmarknadsmodell och möjligheten för fack och arbetsgivare att reglera arbetsmarknaden genom kollektivavtal.

Under förra mandatperioden drev hans partigrupp igenom noll-vision för dödsolyckor i EU:s arbetsmiljöstrategi. Det behövs en debatt om orsakerna till alla olyckor. Det kan finnas upp till 50 underleverantörer på en byggarbetsplats och arbetsgivaren vet inte vilka som är på plats en given dag. 
Arbetslivskriminalitet är också en av LO:s prioriterade frågor. Danielsson menar att man behöver se kopplingen mellan arbetslivskriminalitet och den organiserade brottsligheten. Av de många miljarder som investeras på industriutveckling i norr hamnar mycket i kriminella fickor. Han pekar på att man måste följa pengar över gränserna och inte ge upp granskningen där, samt ge tydligare sanktioner för dem som bryter mot arbetsmiljölagar.

För att stärka demokratin behöver också stödet för facklig organisering stärkas. 
– En viktig fråga är hur man på europeisk nivå kan skapa incitament för facklig organisering. Vi har drivit de här frågorna länge och har utsett ett särskilt sändebud som ska utveckla politiken. Men det måste ju följas med konkret politik i de enskilda länderna, och där vill jag driva på.

Danielsson tror också att valet kommer att präglas av demokratifrågor. Stödet för EU-medlemskapet har ökat efter Rysslands invasion av Ukraina. Han menar att om vi inte håller ihop stödet inom EU långsiktigt kommer ett större säkerhetspolitiskt ansvar att falla på Sverige, Finland och Baltikum.