Att kommuner borgar för lån eller lånar ut medel till ideella idrottsföreningar är mer eller mindre standard.
Kommuner brukar ungefär så här beskriva vad som gäller för lån/borgen: Ideella föreningar kan söka investeringsmedel eller lånegaranti i form av kommunal borgen. Lån kan sökas för nybyggnation, ombyggnation eller renovering av anläggning. Lån kan omsättas hos olika kreditinstitut men ursprungliga amorteringsplaner och belopp får inte förändras utan en ny prövning av kommunen.
Det exakta upplägget som använts för hela Arenastaden i Växjö är inte längre vad som föreslås. Förslaget på Gotland är lån till ideella föreningen istället för till ett bolag, en väl beprövad modell även här på Gotland.
I dag har över 60 föreningar på Gotland ett driftsbidrag, vissa driver sin anläggning i föreningsform medan andra föreningar bildat bolag för ändamålet. Ishallar och badhus är dyra i drift och att underhålla, där av krävs ett högre driftstöd.
Den årliga kostnaden för en ny Evenemangsarena är så klart högre än kostnaden för dagens ishall. Dock ska man räkna av de 3,5 miljoner Visby ishall kostar i dag, den siffran kommer för övrigt stiga markant vid förlängd drift.
Dessutom kommer Region Gotland ha hyresintäkter på cirka 1,5 miljoner i en ny arena. Vidare har Visby Roma pressat både bygg- och driftskostnaderna jämfört med ett regionalt byggande. Visby Romas framtagna förslag blir på totalen hela 6 miljoner billigare per år.
I dag bidrar Visby Roma årligen med cirka 4 000 gästnätter till ett värde av runt 8 miljoner till det gotländska samhället, med en ny arena och två isytor så kommer antalet gästnätter att öka till närmare 10 000. Den ökningen skulle göra att Gotland istället får turistintäkter på 19 miljoner årligen, en ökning med hela 11 miljoner.
Med två isytor skulle våra barn och ungdomar få likvärdiga förutsättningar som på fastlandet. Att kunna arrangera cuper och läger här på ön skapar inte bara intäkter till Gotland, det skapar framför allt välbehövliga matcher för Visby Roma Ungdom, Sudret HC och IK Graip.
Idrotten bidrar till samhället på så många sätt, att nå fler barn som rör sig bidrar till folkhälsan och är en god investering. Men idrotten måste också ges förutsättningar att växa och utvecklas för att vara långsiktigt hållbar. Det gäller inte bara ishockey, det gäller all idrott.