Fakta och existentiell problematik

Bra grundvattentäkter på Gotland är sällsynta. Grundvattentäkten på File Hajdar är en av Region Gotlands bästa.

"Om Cementa får sitt avtal riskerar sliteborna att bli av med en stor del av sitt fina grundvatten. Det blir då ersatt med mineralfattigt ytvatten från ett av kalkbrotten. "

"Om Cementa får sitt avtal riskerar sliteborna att bli av med en stor del av sitt fina grundvatten. Det blir då ersatt med mineralfattigt ytvatten från ett av kalkbrotten. "

Foto: David Skoog/arkiv

Insändare2020-09-13 23:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattnet är mineralrikt och kan användas utan filtrering och kemiska tillsatser. Om Cementa får sitt avtal riskerar sliteborna att bli av med en stor del av sitt fina grundvatten. Det blir då ersatt med mineralfattigt ytvatten från ett av kalkbrotten. 

Enligt EU:s vattendirektiv ska det inte kunna ges en dom om det finns minsta risk för påverkan på en befintlig grundvattentäkt, kvantitativt eller kvalitativt. Cementas egen konsult Golder säger att grundvattennivån kommer att påverkas när vattnet behövs som mest, det vill säga sommartid. 

Vad kommer att hända med bland annat Tingstäde träsk om Cementa får tillåtelse att perforera vattenförande lager samt sänka grundvattennivån med ytterligare 4-5 meter?  Tingstäde träsk är både grund- och ytvattenmatat. 

Kalkstensberggrunden är sprickig både lodrätt och vågrätt. En del vågräta sprickor är kilometerlånga.  Vatten söker sig alltid till lägsta punkten. Dränerar man vatten på ett ställe så följer vattnet i omkringliggande områden med.

Redan i dag bryter Cementa kalksten 20 meter under Tingstäde träsks yta.  Cementas marktillgångar på File Hajdar är 20 procent större än träsket.

Avsaltning av havsvatten är inte en långsiktig lösning. Processen är dyr, icke robust, ej miljövänlig eftersom kemikalier i form av plast med mera släpps ut i Östersjön och processen är en energislukare utan dess like. För närvarande släpper Cementafabriken i Slite ut näst mest med koldioxid i Sverige. 

På många platser på Gotland finns det tiotusentals tallar som dött på grund av bland annat brist på vatten. Till och med gamla 200-åriga vanligtvis torktåliga tallar med djupa rotsystem har antagligen dött för att det växttillgängliga vattnet blev för lågt. Hur går det då för tallarna om grundvattnet sänks med ytterligare 4-5 meter?

Det är svårt att flytta på rödlistade och fridlysta fjärilsarter bland andra väddnätfjärilen. Arten omfattas av EU-direktivet och Bernkonventionen. File Hajdar och Hejnum Hällar är ett av Gotlands artrikaste områden och det är i farozonen. Försiktighetsprincipen gäller!

Hur mycket fortsatt kalkstensbrytning tål Gotlands känsliga grundvattensystem?  Oron är väldigt stor, här där vi lever och bor. Naturen är endast ett lån, vi måste börja säga ifrån!

Kalkbolagen spränger och förstör, den miljö som oss tillhör. På blommor, träd och vatten tar de kål, kvar blir endast väldigt stora hål. När grundvattnet är borta, kommer vi alla till korta.