År 1985 togs det sista kärnkraftverket i drift. Vid denna tid hade Sverige större kapacitet att producera el än i dag. Det som hänt sedan dess är att sex kärnkraftverk successivt avvecklats så nu återstår sex block. Resultatet är att det nu råder en bristsituation med samtidigt kraftigt ökat elbehov.
I detta läge satsar politiken nästan uteslutande på en massiv utbyggnad av vindkraft och fortsatt subventionering av solpaneler i syfte att klara förestående elbehov. De stora riskerna och bristerna med denna politik förtigs – av nonchalans eller okunskap.
Systemet är instabilt med risk för nätkollaps – kalla vinterdagar när behovet är som störst blåser det som minst.
Återvinning efter den korta livslängden på cirka 20 år är svår att genomföra och medför stora kostnader
Överföring av el på långa sträckor innebär stora energiförluster.
Instabiliteten och den geografiskt bristande flexibiliteten innebär att företagsetableringar begränsas till nackdel för den ekonomiska tillväxten.
Den massiva utbyggnaden av vindkraften i fria lägen, främst i kustlägen och i havet innebär en förfulning av landskapet och innebär ett hot mot kultur- och naturvärden
Djurlivet (fåglar med mera) kring verken påverkas negativt. För de närboende blir det en kraftig försämring av bland annat ljudmiljön.
Vindkraften måste därför kompletteras med annan energi. Kärnkraften är en, fossilfri, säker och kan etableras där den behövs. Argumentet att kärnkraft är så mycket dyrare håller inte bland annat eftersom vindkraften är kraftigt subventionerad av statliga medel. Kärnbränsleavfallet från våra verk kan i stället för att slutförvaras för all framtid användas för att försörja den fjärde generationens kärnkraftverk för lång tid framöver enligt Peter Rudling (kärnkraftexpert). Han varnar för att elnätet går mot en katastrof om inte inriktingen i energipolitiken ändras. Det är dags att se fakta och tänka om!
För Gotlands del skulle en kraftig utbyggnad av vindkraftverk på land och i vatten kunna innebära ett slag mot huvudnäringen turismen som baseras på höga kultur- och naturvärden.