Vi är många på Gotland som önskar att det skulle finnas en familjecentral här. Vilket innebär att mödra- och barnhälsovården, socialtjänsten och öppna förskolan samverkar i nära samarbete med varandra.
Öppen förskola är en plats dit föräldralediga välkomnas tillsammans med sina barn i åldern 0-5 år. Målet med öppna förskolan är att föräldrar och barn ges möjlighet att bygga sociala nätverk, personalen finns som stöd- och vägledare i föräldraskapet vid behov, skapande verksamhet erbjuds, sångstund, lek, fika med mera.
Det finns en väl fungerande öppen förskola i Region Gotlands regi, men det förebyggande arbetet skulle bli så mycket bättre med en familjecentral.
Att samverka med mödra- och barnhälsovården, socialtjänsten och öppna förskolan innebär stora vinster för alla parter, då de olika professionerna besöker öppna förskolan enligt schema och föräldrar har möjlighet att ställa frågor till respektive yrkesgrupp.
Det kanske sparar in ett besök på barnhälsovården eller det gör att man vågar lyfta telefonluren och ringa socialtjänsten eftersom den personen var på öppna förskolan och upplevdes trygg att prata med.
Själv har jag 17 års erfarenhet av att arbeta på en familjecentral på fastlandet och vet vilka nätverk som byggs där och hur rädslan minskar att ta kontakt med olika myndigheter om man har behov av det.
Socionomen Vibeke Bing startade den första familjecentralen på 90-talet och myntade begreppet ”Early Early”.
Eftersom det har visat sig vara ett vinnande koncept i det förebyggande arbetet så finns det hundratals familjecentraler fördelade över hela Sverige.
Hur kan det komma sig att Gotland inte har någon? Mer information om familjecentraler hittar du på Familjecentraler.se.