Får vi vara med och bestämma?

"Däremot vill jag gärna att Thomsson driver frågor som väljarna också tycker är viktiga om han blir fortsatt riksdagsledamot."

"Däremot vill jag gärna att Thomsson driver frågor som väljarna också tycker är viktiga om han blir fortsatt riksdagsledamot."

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2022-07-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GT översvämmas av ”vad vi är duktiga centerpartisterinsändare”. Ingen ska ta ifrån Lars Thomsson hans självbelåtenhet över ”vad han åstadkommit”. Däremot vill jag gärna att han driver frågor som väljarna också tycker är viktiga om han blir fortsatt riksdagsledamot.

En valrörelse som motarbetar den kraftiga högersväng vi är i, exempelvis. Men vilka frågor vill han driva? Det ska han återkomma med. Får vi (medborgarna) vara med när han väljer frågorna?

Till Lars Thomsson och Hanna Westeren, och nu också Skalberg Karlsson (M) som tänker sig en riksdagskarriär. Frågor som jag gärna vill ha svar på – och inbillar jag mig många andra också.

  1. Vill du arbeta för att få bort marknadsskolan? Nyliberalismen?
  2. Vill du arbeta för att få en lagstadgad minimibemanning inom äldreomsorgen och ta bort vinstmöjligheterna inom äldreomsorgen? (Införa omsorg och respekt för din nästa framför knäböjandet för penningen).
  3. Vill du värna samernas rättigheter? Är det verkligen läge att fortsätta rovdriften på vår natur? Om du säger ja vill jag veta hur du tänker dig framtidens samhälle? 
  4. Hur vill du organisera vården? Statligt eller i konkurrens. Vad vill du ska hända med regionerna?

Ola Lindvall (C) tycker att vi ska sluta ”slå ned på äldreomsorgen”. Nöjdheten på Gotland är hög ”i jämförelse med landet i övrigt”.  Nöjdheten är likvärdig mellan privat och kommunal äldreomsorg, påstår han. Då kan man fråga sig varför man lägger ut äldreomsorgen på anbud? Varför inte ha kvar den i kommunal regi. Jo, se, det var det där med penningen igen. Riskkapitalister kan ju tjäna en hacka på vår skatt. Nackdelen är att det blir färre som har jobb eftersom det hittills varit färre anställda i privat verksamhet. Färre anställda med låga löner som efter ett långt arbetsliv får höra att de borde ha jobbat hårdare för att förtjäna sin pension. Det säger i o f s inte Ola Lindvall.