I år avgörs framtiden för färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet när Trafikverket tar fram de krav som ska ligga till grund för nästa trafikperiod med start 2027. En undersökning som Tillväxt Gotland låtit genomföra bland våra medlemsföretag visar att färjetrafiken spelar en nyckelroll för det gotländska näringslivets utveckling.
Färjetrafiken har spelat, och spelar en avgörande roll för Gotlands utveckling, och alla trender pekar mot att efterfrågan och behoven från vårt samhälle kommer att vara ännu högre i framtiden. I en ny undersökning som Tillväxt Gotland genomfört bland sina medlemmar svarar drygt 85 procent att de är beroende av färjetrafiken i mycket eller ganska hög utsträckning, och 8 av 10 tror att kapaciteten i färjetrafiken kommer att behöva öka i framtiden.
Dagens kapacitet och överfartstider i färjetrafiken gör det möjligt för det gotländska näringslivet att producera och sälja sina varor i konkurrens med aktörer på fastlandet. Det gör det också möjligt för gotlänningar att resa på bekväma tider och besöka fastlandet över dagen, samtidigt som trygga, säkra och pålitliga överfarter är en förutsättning för att besöksnäringen ska kunna fortsätta utvecklas och blomstra.
Färjetrafik med kort överfartstid, hög kapacitet och anpassade avgångs- och ankomsttider, flyttar Gotland närmare fastlandet. Alla som vill och behöver resa och frakta varor till och från Gotland måste kunna göra det, året runt.
Våra krav på framtidens Gotlandstrafik:
1. En färjetrafik som möter kraven i de Gotländska Ståndpunkterna, vad gäller kapacitet, fart och utsläppsminskningar, och som är en trygg del i det svenska totalförsvaret i ett osäkert och oroligt omvärldsläge.
2. Dagens trafikupplägg bör utgöra grunden för den kravspecifikation som tas fram för nästa avtalsperiod, men den bör också ta höjd för den fortsatta utvecklingen för att trafiken ska klara av att möta morgondagens krav. Det gäller såväl överfartstider som antal turer.
3. Ambitiösa krav för minskade utsläpp. Det är fullt möjligt att klara kapacitet och snabba överfartstider, och samtidigt kraftigt minska utsläppen. Omställningen måste ske genom ny teknik för framdrift och moderna fartyg. Teknikutvecklingen går snabbt och vi ska inte underskatta kraften i företagens innovationsförmåga.