Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, försöker reda ut begreppen kring bolagets färjepolicy. Wille Östberg hade i sin insändare konstaterat att det metanslip som sker vid förbränning och hanteringen av fossilgasen (LNG) för närvarande ökar utsläppen av klimatgaser i paritet med den 20-procentiga minskningen som användningen av LNG innebär. Allt prat om att DG nu har en minskning av klimatskadliga utsläpp stämmer alltså inte, utan färjornas utsläpp är i dag på samma nivå, som vid det gamla fossila bränslet, då man bara räknar bränslen. Inte snyggt att dölja det i debatten!
Marcus Risbergs påstående att ”överfartstiden till och från Gotland har minskat parallellt med att vi har minskat utsläppen” stämmer alltså inte.
Ändringen av hastigheten har större inverkan än man låtsas om. Bränsleförbrukningen och därmed utsläppen är beroende av hastigheten i kvadrat. Om farten tidigare var 24 knop och ökade till 28 knop blir ökningen 36 procent ((28/24)^2-1). Om farten sänks från 28 till 20 knop blir sänkningen 49 procent, vilket kanske motsvarar en halvtimmes längre restid. Dessa uppskattade farter säger något helt annat än de siffror DG serverar och visar att de nya båtarna med högre fart har ökat utsläppen, inte minskat! Rätta mig gärna om jag har fel och leverera, som många efterlyser, en ordentlig analys med korrekta siffror på fart och bränsleförbrukning!
Det mest irriterande i hela färjedebatten är detta smygande och tendentiösa undanhållande av uppgifter från etablissemangets sida. DG, ledande politiker, Trafikråd, Tillväxt Gotland deltar alla. Har dessa förmodligen upplysta människor inte på allvar förstått situationens allvar, inser de inte, som forskningen visar, att det krävs handling nu?
Släpp mantrat ”tillväxt först”, byt till ”klimatet först” och göm er inte bakom ord som ”klimatsmart”, ”hållbar”, ”grön omställning”, ”uthållig”, ord som börjat förlora sin mening!
Färjornas utsläpp är högre med LNG och högre fart
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.