Svenska myndigheter är mycket oroliga över risken för nya oljekatastrofer när fartyg med oklara ägarförhållanden, låg standard och ofta utan försäkringar, trafikerar Östersjön till följd av sanktionsregimen mot Ryssland.
Men redan utan dessa risker pågår en trafik med sämsta sortens bunkerolja i Östersjön som aldrig borde ha tillåtits.
Nyligen besökte jag Sölvesborgs kommun som just nu är mitt uppe i en ekologisk katastrof längs den vackra kusten, till följd av det stora oljeutsläppet av passagerarfärjan Marco Polo i höstas. Ekosystemeffekterna är svåröverskådliga. Just nu inventeras mil av kusten för att kunna bedöma skadorna och begära skadestånd från rederiet som är ansvariga. Det ser dock ut att bli svårt för kommunen att ställa de ansvariga till svars. Och för människor och djur går skadan på den underbara miljön inte att repareras med pengar. Oljekletet sitter på varenda sten, har smetat fast i varenda tuva.
Samtidigt finns mycket att göra på både i Sverige och på EU-nivå för att förhindra att en olycka som denna inträffar igen. Att fartyg kan fortsätta använda den värsta sorten smutsig bunkerolja som drivmedel i Östersjön har att göra med ett kryphål i lagstiftningen och en teknik som kallas skrubbrar. Denna bör förbjudas.
Skrubbrar är en teknik som installerats på många fartyg för att möta internationella krav på minskade svavelutsläpp i luft. En skrubber “duschar” ett fartygs avgaser med havsvatten för att rena det från svavel, som istället löser sig i vattnet tillsammans med en mängd andra miljögifter. Skrubbervattnet dumpas sedan orenat tillbaka ut i havet – det blir som att vända skorstenen nedåt.
Forskning från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att så lite som ett kryddmått skrubbervatten i en kubikmeter havsvatten räcker för att störa det marina livet. Detta måste få ett slut. De svenska rederierna stödjer dessutom redan ett förbud mot skrubbers.
Miljöpartiet vill därför:
- Genom EU arbeta för att förbjuda skrubbers i Östersjön
- Att så länge fartyg med bunkerolja tillåts måste de gå längs särskilda farleder långt från kusten och förbjudas i känsliga miljöer med höga naturvärden
- Öka takten i klimatomställningen av sjöfarten – fossila bränslen är inte bara ett hot mot klimatet, det är det även mot havet, djuren och människorna som lever vid våra kuster.
- Stifta lagar om stränga böter för gränsöverskridande miljöbrott
Det som har skett i Blekinge får helt enkelt inte hända igen längs våra kuster.