Fårösund vill inte backa framåt

Insändare2020-09-14 15:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolrådet i Fårösundsskolan hade under våren möten med partierna. Alla partierna deltog och fick ta del av föräldrarnas åsikter i skolfrågan. En skriftlig sammanfattning av skolans betydelse för bygden gavs ut till förvaltning och politiker samt en sammanställning av rådande forskningsläge.
Nu har förvaltningens förslag presenterats, på det följer en mycket viktig demokratisk process. Det återstår att se vad som slutligen blir verklighet. Här är ett axplock från forskningsläget:
Projektledare Cecilia Andersson (Hela Sverige ska leva):
”När beslut fattas om skolan tas sällan barnperspektivet eller långtgående konsekvenser med i beräkningarna. De som vill se större skolenheter använder argument som att det är svårt att få behöriga lärare till små skolor, den lilla skolan kostar mer och att elever i små skolor inte utvecklar sina sociala förmågor. Från forskningen kan man läsa det motsatta. Väldigt ofta beläggs småskolor med kostnader enligt schablonsiffror. I riktiga pengar kostar de här byggnaderna väldigt lite för kommunen och skattebetalarna, tjänstemännen missar att ta i beaktande bland annat kostnader för skolskjuts, ombyggnation, överblivna lokaler samt intäkter om föräldrar och barn lämnar kommunen.” 
Sammanfattning Åsa Morberg, docent i didaktik:
"Trenden att satsa på stora skolor i centralorter och lägga ned skolor i ytterområden är ett stort misstag. Det är absolut inte skolans storlek som ensam avgör undervisningens kvalitet. Det är förödande för landsbygden att förlora sin skola. Trenden går åt motsatt håll i bland annat USA och Tyskland. Inga entydiga forskningsresultat finns, som i dag kan legitimera nedläggning av små skolor och etablering av stora skolor. Stora skolor är inte attraktivare arbetsplatser för behöriga lärare än små skolor."
Skolrådet i Fårösund fortsätter sitt arbete, inbjudan till uppföljande politikermöten har redan gått ut. Vi har kloka politiker på Gotland det fick vi bekräftat vid våra möten. Frågan är vilka av dem som blir kvar efter nästa val om förvaltningens förslag klubbas igenom.