Färre avgångar gör det svårare att bo på Gotland

Höjda priser och färre avgångar till Stockholm gör det svårare att bo på Gotland och ha uppdrag eller kollegor på fastlandet.

Tillväxt Gotlands verksamhetsledare Roger Hammarström vid frukostmöte om flyget.

Tillväxt Gotlands verksamhetsledare Roger Hammarström vid frukostmöte om flyget.

Foto: Miriam Nilsson

Insändare2025-02-21 13:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren om snabbt flyg till Bromma.
Tillväxt Gotlands uppdrag är att samla och företräda det gotländska näringslivet. Med närmare tusen företag på medlemslistan vågar vi säga att vi har en ganska god uppfattning om vilka frågor som är viktiga för öns näringsidkare. Under 2025 kommer vi därför att prioritera de tre områdena; företagsklimat för tillväxt, kompetensbehov och kommunikationer. I det sistnämnda ingår flygtrafiken till och från ön. 

Under pandemin lärde vi oss massor om att ses digitalt och det har förändrat vår möteskultur i grunden. Samtidigt börjar krav och önskemål om fysiska möten och att arbeta på plats på kontoren öka igen.
Som exempel har Försäkringskassan bestämt att medarbetarna måste vara på kontoret minst tre dagar i veckan och flera, både privata och offentliga arbetsgivare har följt efter. 

Trafikrådet, som består av representanter från näringsliv, myndigheter, organisationer, infrastrukturansvariga och trafikoperatörer och leds av Region Gotland, har i uppdrag att arbeta för att ”trafiken till och från Gotland ska vara enkel, hållbar, prisvärd och snabb”. Rådet har sammanställt några grundläggande ståndpunkter för trafiken och en av dem är att gotlänningar ska kunna ta sig tur och retur med flyg över dagen till hela Sverige. 

För att kunna utveckla Gotland och gotländskt näringsliv är goda kommunikationer avgörande, inte minst med tanke på kompetensförsörjning och för att företag ska kunna växa även utanför öns gränser. 
Att se behovet av en billigare och snabbare resa till Stockholms centrum betyder inte att Tillväxt Gotland inte följer utvecklingen av elflyg och andra försök till mer energieffektiva flyg med stort intresse.

Angående klimatfrågan visar Naturvårdsverkets siffror att flygtrafiken globalt står för omkring två procent av koldioxidutsläppen. Inrikesflyget står för en procent av våra inhemska utsläpp. 
En stor del av Tillväxt Gotlands verksamhet handlar om att stötta de gotländska företagen i klimatomställningen och att bli mer hållbara. På vår egen arbetsplats försöker vi att leva som vi lär, även om det självklart alltid finns mer att göra.