Efter att valresultatet stod klart undertecknade C, M, L och KD ett samarbetsavtal och en avsiktsförklaring.
I Avsiktsförklaringen regleras huvuddragen i vilken politik som skall föras. Det dokumentet är inte särskilt detaljerat, och lämnar en hel del utrymme för tolkningar.
I Samarbetsavtalet som är mer detaljerat regleras bland annat att partierna skall agera och rösta gemensamt i regionfullmäktige, regionstyrelse, nämnder och styrelser. Det är också angivet hur man skall förhålla sig till mediala utspel. Undantag från detta kan göras, men ska då förankras i ordförandegruppen och mellan gruppledarna.
Avtalet reglerar också vilka partier som besätter de olika platserna i styrelser och nämnder, samt regionråd. Ur Liberalernas synvinkel fick vi en bra utdelning i förhållande till vår mandatfördelning. Vi fick ersättarposter i alla nämnder utom Socialnämnden. Dessutom en ordförandepost i Hälso- och sjukvårdsnämnden. I regionstyrelsen fick vi en ledamot, som också fick en plats i Regionstyrelsens arbetsutskott, med mera.
Nu har vi passerat halvtid mot nästa val, och det är dags att summera och dra lärdomar inför den kommande valrörelsen. I min roll som förste vice ordförande för Liberalerna företräder jag partiet och i min roll som ledamot av regionfullmäktige har jag hitintills följt partiets ingångna avtal. Här framför jag dock mina egna tankar, och efterföljande text är uteslutande min egen uppfattning.
I en sammanvägd bedömning har jag svårt att se ett framtida samarbete i alliansform.
Avgörande för detta är processen med den framtida skolorganisationen. C föregick i media den alliansinterna processen som beskrivs ovan. C och KD krokade arm med SD och den samlade vänstern. De följde inte vårt avtal. Detta resulterade i en ”bred politisk överenskommelse”. Denna överenskommelse är bland det fegaste jag sett i den gotländska kommunpolitiken. Man totalsågar förvaltningens omfattande utredning om den framtida skolan på Gotland utan att leverera svar på viktiga frågor som kompetensförsörjning, utbildningslikvärdighet och ekonomi. Under hela utredningstiden har förvaltningen löpande haft dialog med nämndens politiska partier. Det fanns gott om tid att ge andra politiska styrningar till utredarna. Det gavs dock inga synpunkter från ”Den breda politiska överenskommelsens” partier innan utredningen lades färdig på bordet för beslut. C och KD svek Alliansöverenskommelsen på ett mycket tydligt sätt. I det längre perspektivet påverkar det här hur jag vill att Liberalarena ska arbeta i nästa val. I ett kortare perspektiv innebär detta att jag inte på något sätt känner mig förpliktad av Alliansavtalet.