Finns det plats i Nato för både Turkiet och Sverige?

Medan amerikanska soldater nyligen landade på Toftas stränder under Baltops 22 har vårt Nato-medlemskap strandat i Ankara.

"Turkiets Recep Tayyip Erdogan har stor nytta av att förlama Sveriges och Finlands Natoprocess. Som president i Turkiet är han ifrågasatt, särskilt efter landets pågående ekonomiska misslyckande som han personligen har orsakat".

"Turkiets Recep Tayyip Erdogan har stor nytta av att förlama Sveriges och Finlands Natoprocess. Som president i Turkiet är han ifrågasatt, särskilt efter landets pågående ekonomiska misslyckande som han personligen har orsakat".

Foto: Amel Emric

Insändare2022-06-21 05:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finlands president Sauli Niinistö medger i Ilta Sanomat 8/6 att om de hade vetat "skulle ingen ha skickat en ansökan dit". 

Turkiets Recep Tayyip Erdogan har stor nytta av att förlama Sveriges och Finlands Natoprocess. Som president i Turkiet är han ifrågasatt, särskilt efter landets pågående ekonomiska misslyckande som han personligen har orsakat. Att vara hård mot USA, Nato, Sverige, Finland och kurderna gynnar Erdogans popularitet. Turkiet har president- och parlamentsval den 18 juni 2023, så Erdogan kommer säkert att frestas att skjuta upp Turkiets beslut om Sveriges Nato-medlemskap så länge som möjligt.

Finland har inte samma sits som Sverige gentemot Turkiet. Niinistö säger i samma intervju att dödläget i Turkiet inte är en fråga om "i första hand Finland". Finska regeringen har tagit emot Turkiets begäran om utlämning av "terrorister från PKK/PYD och Gülen".  Finland kan inte, liksom Sverige, bara förhandla bort rättigheter som landet förbinder sig till genom internationella människorättsfördrag och som ska hanteras genom domstol. Finland vill visa oss svenskar solidaritet och driver inte på att Finland ska gå före Sverige, vars Nato-ansökan riskerar att dödförklaras.

Vår socialdemokratiska regering tecknade ett avtal med den partilösa parlamentsledamoten Amineh Kakabaveh om att samarbetet med det syrisk-kurdiska ekofeministiska partiet PYD ska fördjupas. Det gläder mig att Kakabaveh anser att avtalet respekteras, något som regeringen sannolikt kommer fortsätta att hålla. Magdalena Anderssons regering har varit diplomatisk med Turkiet men samtidigt verkar det som regeringen inte har gått ifrån Sveriges hållning för MR och demokrati trots trycket från Erdogan om så kallade terrorister.

Man ska inte vara orolig. Veckans Baltops 22 är en Natoövning på Gotland med marginellt svenskt deltagande. Nato behöver Gotland mer än Gotland behöver Nato. Värdlandsavtalet innebär att Nato intar Gotland om säkerhetsläget i Östersjöregionen kräver det. Nato-medlemskapet ger oss inget mervärde. Utan medlemskap deltar vi inte i Natos tvivelaktiga äventyr utanför Nato, som tenderar att vara mänskliga katastrofer, som Afghanistan, Libyen och Somalia. 

Riksdagen bör nu ta tillfället i akt och omedelbart lagstifta, liksom Finland, Spanien och Litauen har gjort, att Sverige förblir kärnvapenfritt både i fredstid och i krigstid.