Finns ingen anledning att säga nej till kollektivavtal

I en i delar svårbegriplig text försöker Frida Boklund visa att det är helt okej att säga nej till kollektivavtal.

"Ett kollektivavtal försäkrar företag och anställda att anställningsvillkoren finns på pränt och gäller alla. Det går naturligtvis att förhandla sig till ännu bättre lönevillkor till exempel, men inte till sämre".

"Ett kollektivavtal försäkrar företag och anställda att anställningsvillkoren finns på pränt och gäller alla. Det går naturligtvis att förhandla sig till ännu bättre lönevillkor till exempel, men inte till sämre".

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2023-12-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare (11/12) från Företagarna Gotlands regionchef Frida Boklund angående kollektivavtal.

Argumenten är, i ett försök till liknelse, att man vill välja själv. Alla vill inte ha en färdig matkasse utan avgöra själv vad den ska innehålla. Eller om man vill ha bananer i kassen. 

Frida Boklund likställer alltså valsituationen när jag går och handlar mat med situationen på arbetsmarknaden där arbetsgivare och arbetstagarorganisationer försöker enas om villkoren för utfört arbete.

Om man säger nej till kollektivavtal så säger man nej till att ha garanterat ordnade anställningsförhållanden. Utan kollektivavtal avtal kan arbetsgivaren bestämma allting själv under förutsättning att hen följer lagen. 

Ett kollektivavtal försäkrar företag och anställda att anställningsvillkoren finns på pränt och gäller alla. Det går naturligtvis att förhandla sig till ännu bättre lönevillkor till exempel, men inte till sämre. 

Det är den stora finessen med kollektivavtal. Samt att den anställde har något att säga till om beträffande sin arbetssituation. De skapar stabilitet i företagen och fredsplikt råder. Tydliga regler på marknaden och starka fackföreningar skapar innovativa och konkurrenskraftiga företag. Därför rankas också de nordiska länderna högt såsom mest innovativa, företagsvänliga och konkurrenskraftiga i världen.

Det här begriper de flesta i Svenskt Näringsliv vilket visade sig i en enkätundersökning som Lars Calmfors genomförde får några år sedan. Och därför har drygt 9 av 10 anställda kollektivavtal.

Näringslivstidningen Financial Times skriver: ”Den samarbetsinriktade nordiska arbetsmarknadsmodellen har visat sig vara positiv för industrins produktivitet och bidragit till att arbetskraften blir mer anpassningsbar och villig att anamma ny teknik – vilket gör modellen gynnsam även för arbetsgivare.”

En som inte begrep värdet av kollektivavtal var Spotifys vd Daniel Ek som när han varslat 1 500 anställda tvingas tillämpa LAS rakt av utan de möjligheter till undantag och större flexibilitet som ett avtal skulle ge. Klarnas vd kände inte ens till att det fanns något som hette kollektivavtal men fick lära sig det den hårda vägen.

Bekymmersamt för medlemmarna i Företagarna Gotland är att man har en chef som inte heller verkar begripa vilka värden kollektivavtal tillför utan lallar i spalterna om att ”vi” (vilka ”vi” nu är) frivilligt måste få välja vilka avtal ”vi” ska ingå.