Fisketurismen är inte räddningen för framtidens fiske

Så har då äntligen havs- och vattenmyndigheten samt Jordbruksverket presenterat sina strategier för det framtida fisket i Sverige.

"Kunskapen om traditionellt fiske är så uppenbart bristfällig hos i första hand havs- och vattenmyndigheten att möjligheten till att utfärda författning på detta område omedelbart måste ses över."

"Kunskapen om traditionellt fiske är så uppenbart bristfällig hos i första hand havs- och vattenmyndigheten att möjligheten till att utfärda författning på detta område omedelbart måste ses över."

Foto: Susanne Lindholm/TT

Insändare2020-11-04 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att lyfta fram begreppet fisketurism som egentligen är som vilket fritidsfiske som helst men med en hitrest sportfiskare i fokus. Denna fisketurist ska enligt myndigheterna åtnjuta en särskild status. Genom sin blotta närvaro sprider denna fisketurist så mycket pengar omkring sig att den bofasta kustbefolkningen kan gå till butik och köpa sin matfisk, istället för att fiska själv. Vem tror på detta?
I det regeringsuppdrag som ligger till grund för utredningen om det framtida fisket framgår att särskild hänsyn ska tas till traditionellt fiske vid utformning av framtida regelverk. Det står inte i uppdraget att traditionellt husbehovsfiske ska ersättas med fisketurism. Denna tolkning gör myndigheterna själva.
Havs- och vattenmyndigheten kunde då hitta ett traditionellt fiskeredskap i Torne älv. Ett stort ryssjeliknande fiskeredskap som enligt vissa inte ens används utan finns för beskådande på Kukkola fiskemuseum. Någon kunskap om hur det traditionella fisket ser ut i resten av Sverige verkar inte myndigheten ha kännedom om. Traditionellt fiske till husbehov med nät längs hela Sveriges kust förbjuds nu successivt, kuststräcka för kuststräcka.
Kunskapen om traditionellt fiske är så uppenbart bristfällig hos i första hand havs- och vattenmyndigheten att möjligheten till att utfärda författning på detta område omedelbart måste ses över. 
När det gäller underlag för beslut om inskränkningar i fisket så borde det finnas någon form av biologiska skäl för ingreppen. Oftast bygger besluten på handläggarnas egna uppfattningar även om det finns tillgängliga forskningsresultat som visar helt annat. 
På havs- och vattenmyndighetens hemsida kunde man under våren 2020 läsa att 98 procent av sik och havsöring som landats inom kuststräckan Uppsala-Västernorrland fångats av fritidsfiske med nät. Denna uppgift lämnades i samband med att nätfiskeförbud trädde i kraft på grundvatten inom kuststräckan. 

Det fanns SLU-forskning på detta som inte alls överensstämde och havs- och vattenmyndigheten tog bort uppgiften från hemsidan men fortsätter sin idoga strävan med ytterligare nätförbud.
För något år sedan gjorde havs- och vattenmyndigheten två flygturer över Vättern och då räknade antalet fiskebåtar och personer i dessa. Mot bakgrund av dessa flygningar kunde sedan havs- och vattenmyndighetens handläggare räkna ut med en mycket avancerad formel, hur mycket vättern-röding som fångats under året. Detta kallar man för relevant forskning som ska ligga till grund för beslut.