Fler borde komma till Klimatpolitiska rådets försvar

"Rådet utför sitt uppdrag såsom det anges i det klimatpolitiska ramverket, som samtliga åtta riksdagspartier står bakom. Rådet består av landets ledande forskare utan partipolitisk koppling, tvärtemot vad som nu cirkulerar i sociala medier".

"Rådet utför sitt uppdrag såsom det anges i det klimatpolitiska ramverket, som samtliga åtta riksdagspartier står bakom. Rådet består av landets ledande forskare utan partipolitisk koppling, tvärtemot vad som nu cirkulerar i sociala medier".

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2024-04-07 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Regeringens klimatpolitiska handlingsplan lever inte upp till klimatlagens krav. Den bortser från de etappmål för 2030 som riksdagen har fastställt, samt saknar till stor del utsläppsprognoser och tidsangivelser för politikens genomförande”, konstaterar Klimatpolitiska Rådet. 

Det vetenskapliga rådets omfattande och välgrundade kritik bör tas emot med öppna armar av alla som vill Sverige väl. En omställning i linje med klimatmålen skapar ju jobb, ger exportmiljarder och är vår chans till relevans. Som litet land påverkar vi ju till stor del genom att vara ett föredöme för andra. 

Men på sina håll, bland annat i kommentarer på Helagotland, är reaktionen den motsatta: Man skjuter mot budbäraren. Klimatpolitiska Rådet bör läggas ner. Det påminner om filmen "Don’t look up" där de som varnar för att en komet snart slår ner på jorden kritiseras och misstänkliggörs – varför sänker de inte bara blicken?

Statsminister Kristersson gör anspråk på att vara den vuxne i rummet och hans regering betonar lag och ordning. Regeringsförklaringen slår fast att de beslutade klimatmålen ska nås, vilket därtill i princip krävs för att uppfylla EU:s krav på oss som medlemsland – att stryka de nationella målen gör därför ingen större skillnad. 

Därför bör det vara självklart före regeringen och för ansvarstagande opinionsbildare att träda in till myndighetens försvar; Klimatpolitiska Rådet utför sitt uppdrag såsom det anges i det klimatpolitiska ramverket, som samtliga åtta riksdagspartier står bakom. Rådet består av landets ledande forskare utan partipolitisk koppling, tvärtemot vad som nu cirkulerar i sociala medier. 


Kritiker har tagit fasta på att vissa av rådets förslag tycks ha en rödgrön prägel, men de tre huvudsakliga exemplen håller inte:

- Satsa mer på kollektivtrafik är inte en vänsterfråga utan sker i samtliga nordiska grannländer oavsett styre.
- Färdmedelsneutralt reseavdrag röstade sju riksdagspartier för strax innan valet 2022 – sen fick det åttonde (SD) som de ville.
- Reduktionsplikten som verktyg infördes i bred enighet och kallades bland annat för ”en hörnsten i kristdemokraternas politik” – enbart SD var emot. 

Det står naturligtvis regeringen fritt att visa på helt andra sätt att nå klimatmålen. En diskussion där olika kostnads- och utsläppsberäknade förslag vägs mot varandra vore ett stort steg framåt – och som grund för detta är Klimatpolitiska Rådets kritiska granskning till stor hjälp.