Fler gotlänningar behöver agera när barn far illa

Det är semestertider, en tid då alkoholkonsumtionen ökar.

Alkohol. Barn kan fara illa när vuxnas alkoholkonsumtion ökar.

Alkohol. Barn kan fara illa när vuxnas alkoholkonsumtion ökar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-07-27 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär förödande konsekvenser för alla de barn som bor på Gotland och lever med en förälder som dricker för mycket. I Sverige far 320 000 barn illa av en förälders alkoholkonsumtion och alldeles för få av dessa barn får det stöd och den hjälp de behöver. Under sommarlovet blir utsattheten extra stor för dessa barn och ungdomar som ofta saknar en närvarande och trygg vuxen.

En ny Sifo-undersökning, som gjorts inom ramen för initiativet Barndom utan baksmälla, visar att nästan hälften av alla vuxna inte vet hur de ska börja prata med ett barn som far illa. För att vuxnas drickande aldrig ska bli barns problem, måste vi bli fler som ser och agerar. 

Läget för dessa barn är svårt under pandemin och nu när restriktionerna mildras finns det risk för mer festande. Nu är det tid för den hjälpsamma vuxna utanför hemmets väggar att återigen sträcka ut en hand till ett barn, säga hej och fråga hur det är. 

Gotlänningar både uppmärksammar (44%) och agerar i högre utsträckning (82%) när ett barn far illa än boende i övriga län. Men det räcker inte! Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Att vuxna inte agerar beror ofta på rädsla för att göra fel men också på stor okunskap. Drygt åtta av tio gotlänningar anser att de behöver mer kunskap om hur barn påverkas av att föräldrar eller nära anhöriga dricker för mycket alkohol. Det är dags att vi vuxna tar ansvar för barnen och hjälps åt. 

Så här gör du skillnad:

1. Var den som gör något. Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen.

2. Du behöver inte lösa allt på en gång. Om du inte vet vad du ska säga, börja med ett hej.

3. Våga fråga (och fråga igen). Fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, fråga igen.

4. Gör barnet delaktigt. Diskutera direkt med barnet hur hen vill ha det och vilken sorts hjälp som behövs.

5. Var lugnet i stormen. Du kan göra skillnad bara genom att vara du - en vuxen att lita på.

Vi organisationer bakom Barndom utan baksmälla arbetar aktivt med stödverksamhet till barn, utbildar vuxna, genomför forskningsinsatser och undersökningar. Men för att skapa bättre förutsättningar för barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion behöver vi din hjälp.