Inte minst drabbas många av höga kostnader för energi och elektricitet, samtidigt som vi alltmer påverkas av Europas beroende av fossila bränslen. Det är nu viktigare än någonsin med möjligheter för egen el och värmeproduktion, för att på så vis värna om trygghet, frihet och hållbarhet.
Den småskaliga fastighetsnära energiproduktionen är en viktig del av vår klimatomställning och omställning till ökad eldrift. För att den totala utbyggnaden av elektricitet ska bli tillräcklig för att möta behoven kommer en mix av flera olika energislag vara nödvändig.
I denna omställning har solenergi och solceller en viktig roll, både för att möta de framtida elbehoven och för att uppfylla målen i den regionala utvecklingsstrategin.
Många som vill installera solpaneler där det är bygglovspliktigt blir tyvärr nekade och jag anser att de hinder som finns för många husägare på Gotland är allvarliga. Förutom att det är en inskränkning av husägares möjlighet att ta kontroll över sina kostnader så riskerar det att fördröja klimatomställningen.
De begränsningar som råder måste därför ses över och tas bort där det är möjligt. Det är inte rimligt att solpaneler hindras från att sättas upp på taken i till exempel många av villakvarteren i Visby. Även i Visby innerstad borde det på många tak vara möjligt att med varsamhet och hänsyn till världsarvet sätta upp solpaneler.
Med anledningen av detta har jag i en motion till regionfullmäktige föreslagit att de lokala begränsningar som gör att husägare inte tillåts sätta upp solpaneler identifieras samt att förslag på hur begränsningarna ska undanröjas tas fram. Jag föreslår även att de rådande begränsningarna arbetas bort för att bidra till klimatomställningen på Gotland.
På riksnivå är Centerpartiet drivande genom bland annat förslag om en nationell strategi för solel, med ett antal bärande punkter. Centerpartiet vill slopa skatten för all egenanvändning av solel, att statliga byggnader förbereds för solceller vid nybyggnation och renovering samt att offentliga tak inventeras för möjlig tillbyggnad av solceller. Vi vill ha ett långsiktigt planeringsmål┣ till år 2030 motsvarande 10 procent av Sveriges elanvändning.
Det är dags för en ökad utbyggnad av hållbar och nära produktion av grön energi.