Fler och kortare pass är inte hållbart

En annan sorts schema.

En annan sorts schema.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2019-10-09 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är skyddsombud på ett boende för funktionshindrade. Vi har ett underbart och stimulerande jobb som jag älskar och ett ganska bra schema som cheferna nu vill ändra på! 

Vi jobbar i huvudsak 9-9, 8-21.30 15-9 eller 7-15. I det nya schemat vill cheferna att arbetspassen ska vara kortare och fler per månad. Ingen i vår grupp vill detta. Helst av allt vill vi jobba långa och färre pass som 9-9 och 8-21. 

Vi har det inte psykiskt eller fysiskt jobbigt, visst kan det vara lite stimmigt ibland men inte värre än en småbarnsfamilj har det.

Hållbara scheman säger chefen att det är och att det är bevisat att man mår bättre/orkar jobba längre av kortare arbetspass. Men det finns också studier som visar motsatsen: att man mår bättre och man jobbar längre och sen får längre ledighet. Hållbara scheman ska vara hållbara även på fritiden.                                

Med färre och längre arbetspass kan vi lättare byta med varandra om vi till exempel vill gå en kurs eller vara med på ett gympapass. 

Man får en helhetssyn när man jobbar långa pass, man märker fort om någon börjar må sämre. Det kan man missa om man ska byta personal mitt i dagen, ibland två gånger per dag.

HR har sagt att de inte vill att vi har långa ledigheter mellan arbetspassen för då kan vi passa på att resa och det gynnar inte återhämtningen, enligt dem. De vill att man är hemma och laddar batterierna! 

Jag och flera med mig upplever det som en kränkning! Det är fruktansvärt att någon ska bestämma vad vi ska och får göra på vår fritid. 

Det känns som att vi USK:or är längst ner i en pyramid. Vi som besitter mest kunskap om hur ett bra schema ser ut, hur verksamheten bäst fungerar, men allt bestäms över våra huvuden. Om vi hade ”frihet under ansvar” så skulle mycket lösa sig! 

Man vill vara stolt över sitt jobb och bevisa att man tagit rätt beslut! Vi är bra lämpade att utveckla och förbättra vår arbetsplats! Det är bedrövligt att vi inte får vara delaktiga. 

Det är vår vardag att vi arbetar helger, kvällar, nätter, alla storhelger utan att klaga, för det är vårt jobb som vi själva valt för att vi älskar att jobba med människor och tror och tycker att vi kan göra skillnad! 

Vill avsluta med ett citat från Astrid Lindgren: När människor med makt, slutar lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom.