Flera steg för en mer hållbar Gotlandstrafik

Den 3 september ställdes här frågan hur Destination Gotland avser att minska sina utsläpp och varför färjornas hastighet inte sänks.

Destination Gotland med fartyget M/S Drotten på väg in till Visby i kraftig dimma.

Destination Gotland med fartyget M/S Drotten på väg in till Visby i kraftig dimma.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2021-09-08 07:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att reda ut eventuella frågetecken vill vi här gärna ge vår syn på saken. Att minska klimatpåverkan från sjöfarten är brådskade. Därför lade vi tidigt grunden för vår klimatfärdplan med ambitionen om att minska koldioxidutsläppen med 70 procent fram till 2030, och vara helt klimatneutrala till 2045. 

De två nya fartygen som togs i bruk under 2019 och 2020 drivs primärt av LNG, naturgas. Det är ett fossilt drivmedel men som minskar utsläppen av koldioxid med 20 procent. Därtill tar det nästan helt bort utsläppen av svavel och minskar betydligt mängden partiklar. Dock kvarstår det ett visst metanslip, metan som blir en bieffekt vid förbränningen av LNG. Metanslipet är en utmaning för hela branschen och motortillverkarna arbetar för att minska dessa utsläpp genom förbättrad design och teknik. För att ytterligare minska utsläppen har vi blandat in biogas och i våras började vi med 10 procent inblandning. Vi kommer successivt att öka andelen biogas för att ytterligare minska utsläppen. 

Det är också viktigt att komma ihåg att LNG är ett övergångsbränsle. Det behövs fortfarande betydande teknikutveckling innan sjöfarten kan öka sin elektrifieringsgrad, och vi står just nu inför ett betydande bränsleskifte. En intensiv forskning och diskussion pågår kring vad som kommer vara det bästa för framtidens sjöfart. 

Till skillnad från andra transportslag tillverkas också fartyg på beställning. Det innebär att det fartyg som beställs i dag, tar 3-5 år att bygga och behöver vara relevanta under lång tid. Den tekniken vi satsar på för nästa fartyg måste både ha tillgängligt bränsle för att trafikera Gotland över tid, och vara den bästa ur miljösynpunkt. 

Är då en minskad hastighet på fartygen ett effektivt sätt att minska utsläppen? Det är sant att utsläppen skulle minska vid långsammare färjetrafik. Men det skulle samtidigt innebära andra betydande konsekvenser för vår ö och närhet till fastlandet.  

Överfartstiden till och från Gotland har minskat parallellt med att vi har minskat utsläppen. Precis som många gotlänningar idag efterfrågar, är vi också övertygade om att Gotland behöver fortsätta att vara nära fastlandet – inte flyttas längre bort. Med framtidens teknikutveckling, och ökad inblandning av biogas ser vi att det går att upprätthålla överfartstiderna, samtidigt som vi minskar klimatpåverkan från Gotlandstrafiken.