Flickor kränks på nätet varje dag – vi måste agera

Ville Hagman, Visby, skriver i ett öppet brev till de sociala medieplattformarna om utsatta unga på nätet.

"Vi älskar era plattformar, de är en jättestor del av våra liv. Vi använder dem inte bara för att prata med kompisar, utan också för att driva på och skapa förändring. "

"Vi älskar era plattformar, de är en jättestor del av våra liv. Vi använder dem inte bara för att prata med kompisar, utan också för att driva på och skapa förändring. "

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-10-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny studie av Plan International om tjejers utsatthet på nätet visar att över hälften av de tillfrågade flickorna runt om i världen har utsatts för kränkningar på sociala medieplattformar. 

Ofta är det killar som står för dessa kränkningar. Fega killar som känner sig skyddade online och därför varken bryr sig hur grova deras kränkningar är eller vilka verkliga konsekvenser deras beteende får för tjejerna som utsätts. Därför kräver jag, Ville Hagman, i ett öppet brev tillsammans med flickor från hela världen att plattformarna agerar!

Kära Instagram, Facebook, Tiktok och Twitter,

Vi representerar 14 000 tjejer från 22 länder som deltagit i Plan Internationals studie om trakasserier på nätet. Vi vill att ni börjar samarbeta med oss för att få ett slut på trakasserier som sker på era plattformar.

Vi älskar era plattformar, de är en jättestor del av våra liv. Vi använder dem inte bara för att prata med kompisar, utan också för att driva på och skapa förändring. Men vi är inte trygga. I stället är det där vi blir trakasserade och ofredade. Varje dag.

Vi tvingas stå ut med fysiska hot, rasistiska och sexistiska trakasserier och kommentarer om våra kroppar. Våldet online är på allvar. Det orsakar verklig skada och tystar oss. Vår utsatthet ökar när våra liv har flyttat ut på nätet på grund av pandemin.

Visste ni att hälften av oss oftare blir trakasserade online än på gatan? Och att 42 procent av oss tappar självkänsla eller självförtroende på grund av trakasserierna? Våldet på nätet formar vår identitet och har ofta rasistiska eller homofoba inslag: 37 procent av tjejerna som har blivit trakasserade och tillhör en minoritet berättar att de har blivit det på grund av sin etnicitet eller hudfärg. 56 procent av tjejerna som blivit trakasserade och identifierar sig som hbtqi berättar att de har blivit det av just den anledningen.

Vi får höra att vi inte borde vara på sociala medier om vi inte kan hantera trakasserierna. Det är ingen lösning. Vi borde inte behöva stå ut med eller förminska oss själva i ett orättvist system. Världen måste sluta normalisera våld på nätet.

Vi vet att många av er arbetar för att göra era plattformar säkrare – det är grymt, tack! Men det räcker inte. Alla tjejer – oavsett vilka de är eller ser ut – måste kunna lita på att vi kan anmäla trakasserier och hot på nätet, och att ni kommer följa upp och agera. 

Vår konkreta lösning? Stå upp för oss. Prata med oss. Ta del av våra erfarenheter. Samarbeta med oss för att förbättra möjligheterna för tjejer att rapportera övergrepp och förutsättningarna för att ställa förövare till svars. Ni måste agera nu så att tjejer kan vara fria och trygga på nätet. Vi väntar på ert svar.