Flytta Cementa till Norge

Cementa har börjat planera för CCS-teknik vid sina fabriker i Norge (Brevik) och i Slite.

Flytta Cementa från Slite till Norge.

Flytta Cementa från Slite till Norge.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2021-03-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att man avskiljer koldioxiden och lagrar den i berggrunden. Det som driver på är EU:s koldioxidskatter och planer på att tullbelägga klimatbelastande produktion. Det är knappast så att en global jätte som Heidelberg Cement plötsligt blivit miljövän. Business och pengar styr.

Men det är jättebra att det satsas. Är då Slitefabriken den optimala att satsa på? 

För planerna behövs jättesatsningar i elnätet. Det är redan ett problem med överföringen till Sydsverige. Energin i en kommande tredje kabel borde gå till fastlandet från havsbaserade vindkraftverk och inte tvärtom! Väger man även in att storbolagen betalar ett lågt elpris, knappt någon energiskatt och att staten och nätägarna får betala förstärkningen så är det en dålig affär. Miljömässigt innebär det att vi bygger fast oss för väldigt lång tid. 

Säg den politiker som vågar säga nej, när nuvarande brytningstillstånd löper ut. Fortsatt brytning – mindre grundvatten. Transporterna kommer att öka drastiskt. Lika mycket koldioxid avskiljs som producerad cement det vill säga cirka 6 000 ton/dag. 

I flytande form ska den sen transporteras till Norge och pumpas ner i berggrunden. Till detta har vi alla andra transporter av kol, flygaska, plastsopor och däck med mera. De sistnämnda kallas på Cementas nysvenska för ”alternativbränslen”. Sedan ska den största delen av cementen skeppas till fastlandet. Fabriken i Slite är även ålderdomlig och felplacerad då enorma mängder spillvärme inte återvinns.

Vad bidrar då Cementa med till ön och nationellt rent ekonomiskt?

Bolagsskatter – troligen låga.

Elskatter: 0,5 öre/kWh

Brytningsavgifter: 0,2 procent av brytningsvärdet.

Kvar blir löneskatter från 230 anställda och från underentreprenörer.

Ekonomiskt är det en dålig affär för staten och skattebetalarna. Miljömässigt vore det bättre att bygga en ny fabrik i Norge eller på svenska västkusten så kan koldioxiden pumpas direkt till de gamla oljefälten.

Till sist även en säkerhetsaspekt: Om det, en vindstilla dag i Slite, blir ett massivt koldioxidutsläpp på till exempel 10 000 ton, finns risk för många dödsfall. Olyckor händer, se bara när Cementas jättelika plastlager brann för några år sedan.

Nej min slutsats är klar – avveckla och låt flyttlasset gå!